KIC
07.12.2019. tel. 01 / 4810 714 fax. 01 / 8895 346
 
Lux festival  
 
Početna O nama Vijesti
 
Tribine
Galerija forum
Foto galerija
Art kino
Knjige
Najam dvorane
Moj KIC
 
Izložba
OD 16.03.2010. DO 16.04.2010.

ANDREJA KOVAČIČ: RAKURSI IZ NIZOZEMSKE

U utorak, 16. ožujka 2010. u 20 sati, u Foto Galeriji KIC klub, otvara se prva samostalna izložba Andreje Kovačič.

Andreja Kovačič, povjesničarka umjetnosti i kustosica, odavna zainteresirana za fotografiju, u očekivanju intenzivnijeg angažmana u polju umjetnosti, sama se izrazila prenijevši svoje doživljaje Delfta i Amsterdama u fotografiju.
Iz perspektive putnika koji subjektivno portretira bogatstvo trenutka, mozaik Andrejinih emocija kombinira snagu intenzivno obojenih gradskih površina sa ponekad teškim, olovno sivim oblacima i detaljima prirode. Tragovi oblika minulih vremena u novonastalom dijalogu s intervencijama suvremenih formi otvaraju pred promatračem vizualno tkivo u koje je i sama autorica tada bila uronjena. Ovog puta izdvojeni rakursi su materijalizirani kao digitalni ispisi na kapafiks podlozi.

Na izložbi Rakursi iz Nizozemske autorica će se predstaviti s dvadeset i pet radova različitih dimenzija u rasponu od dvadesetak do sedamdesetak centimetara.

Fotografije:

«
RAKURSI IZ NIZOZEMSKE
RAKURSI IZ NIZOZEMSKE
RAKURSI IZ NIZOZEMSKE
RAKURSI IZ NIZOZEMSKE
RAKURSI IZ NIZOZEMSKE
»

Rakursi Andreje Kovačič otvaraju se kroz živopisno portretiranje razvedenih površina
amsterdamskih i delftskih fasada te neobično žitkog okružja.
Izrazito intimni tragovi doživljaja ambijenata poziv su na istraživanje oblika, površina i međuprostora inherentnih nizozemskom podneblju.
Odnosi unutar kadrova često suprotstavljaju uređenost i čvrstoću arhitekture spram vijugavih linija koje tvore ulice i splet žica koje teku iznad njih. U kontrastu su nadalje i detalji doživljeni u spontanosti trenutka spram velike površine otvorenog plavog neba, prirode i onog nečeg neuhvatljivog.
Hrabro korištenje dinamičke dijagonale pri portretiranju arhitekture daje postojećim formama novu vizualnu stvarnost, dok iz naglašenog donjeg rakursa one mogu djelovati moćno, ali i pomalo usamljeno, jer im je oduzeta pozadina. Stapanje sa ambijentom ponekad u prednji plan dovodi detalj prepleta biljaka koje svjedoče tihi suživot unutar organiziranog i kaotičnog prostora grada.
Vremenska i prostorna vrijednost autoričinih subjektivnih kadrova podsjeća da svoj život nose i poneki,
u sjećanju potisnuti ili zaboravljeni detalji svakodnevnice u kojoj ključno mjesto zauzima sam čovjek
te njegov odnos sa ambijentom u kojem se kreće, živi i stvara.
Iz perspektive putnika koji subjektivno portretira bogatstvo trenutka, mozaik Andrejinih emocija kombinira snagu intenzivno obojenih gradskih površina sa ponekad teškim, olovno sivim oblacima i detaljima prirode. Tragovi oblika minulih vremena u novonastalom dijalogu s intervencijama suvremenih formi otvaraju pred promatračem vizualno tkivo u koje je i sama autorica tada bila uronjena.
Život kao oblik … kao mnoštvo oblika …
zaustavljen unutar određenih subjektivnih sekvenci.
Dijalozi Andrejinih rakursa poziv su na putovanja.

DANIJELA RATKAJEC

Životopis:

Andreja Kovačič rođena je u Zagrebu, gdje je završila Centar za jezike i 1999. godine na Filozofskom fakultetu diplomirala je Povijest umjetnosti i Opću lingvistiku.
Do 2010. godine u struci je honorarno radila, kontinuirano ili povremeno, u Muzeju za umjetnost i obrt, Modernoj galeriji i Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb. Godine 2002. - 2003. u Muzeju za umjetnost i obrt odradila je volonterski staž, te položila stručni ispit za kustosa krajem 2003.
Dvije godine predavala je u srednjoškolskom programu Kulturu povijesne baštine. Od 2004. radi u Antikvarijatu knjižari Jesenski i Turk.
Fotografijom se povremeno bavi dvadesetak godina. Na izložbi u ožujku 2010. u Kulturno informativnom centru u Zagrebu prvi se puta u «Rakursima iz Nizozemske» intenzivnije bavi fotografijom i predstavlja kroz izložbu kao likovni autor.

Prethodne izložbe
BILJANA GAURINA: BABA MARA  
OD 14.06.2010. DO 24.06.2010.

BILJANA GAURINA: BABA MARA

U ponedjeljak, 14. lipnja 2010. u 20 sati, u foto galeriji KIC KLUB otvara se izložba fotografija Biljane Gaurine "BABA MARA". 


Radovi Biljane Gaurine predstavljeni na ovoj izložbi u Kulturno informativnom centru, odabir su između 20-tak fotografija iz ciklusa "Baba Mara" prvobitno izloženih u zagrebačkoj galeriji Stančić u travnju ove godine.


Mlada autorica koja se dosad ponajviše bavila fotoreportažama za razne novine i časopise te portretnim fotografijama hrvatskih estradnih i medijskih zvijezda, ovoga puta napravila je znakovit zaokret od svojega uobičajenog žanra te kroz lik svoje bake ispričala potpuno osobnu i prisnu fotografsku priču. Dobroznan je to tradicijski lik dalmatinske žene u njezinoj često udovički osamljenoj svakodnevici koja se još uvijek s dostojanstvenom mirnoćom strpljivo nada povratku svog davno nestalog muža sa dalekih naviganja ili ratišta.

:: opširnije
ROMAN KOS: OKO SVIJETA - RADOST NEPREDVIDLJIVOG  
OD 10.05.2010. DO 04.06.2010.

ROMAN KOS: OKO SVIJETA - RADOST NEPREDVIDLJIVOG

U ponedjeljak, 10. svibnja 2010. u 20 sati, u foto galeriji KIC klub,  otvara se izložba fotografija Romana Kosa ‘OKO SVIJETA  - RADOST NEPREDVIDLJIVOG’


Roman Kos, fotograf, svjetski putnik, avanturist, bloger, manager, filozof života – ponekad sve istovremeno, u 20 je fotografija sažeo 15 mjeseci putovanja. Iran, Kirgistan, Kina, Nepal, Indija, Tajland, Kambodža, Malezija, Novi Zeland, Singapur…
Kroz 20 trenutaka ove fotografije sažimaju znatiželju spoznaje, ples krajnosti, izazov otkrića i inspiraciju promjene. Kroz različitosti razumijevamo sličnosti. Otvorimo se iskustvu koje izvire iz jedinstvenosti svakoga čovjeka. I uronimo u svoje prave boje. Svijet postaje čudesno blizak kada ga se ogoli do ljepote samoga života.


Izložba fotografija Romana Kosa priča je o ljepoti otkrića, izazovu samospoznaje,  percepciji stvarnosti i  inspiraciji promjene.


Radovi se mogu pogledati do 4. lipnja 2010.

:: opširnije
PROTJERANI IZ DOMA: BURMANSKI RADNICI MIGRANTI I IZBJEGLICE U TAJLANDU  
OD 05.02.2010. DO 20.02.2010.

PROTJERANI IZ DOMA: BURMANSKI RADNICI MIGRANTI I IZBJEGLICE U TAJLANDU

HSENG NOUNG LINTNER
22 fotografije u boji koje će biti izložene u Foto galeriji Kulturno informativnog centra,  snimljene su u izbjegličkom logoru Mae La gdje živi nekoliko etničkih skupina koje je burmanska vojska protjerala iz njihovih domova.
U suradnji s Češkim veleposlanstvom u Zagrebu.

:: opširnije
«  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  ...  »
Moj KIC
facebook
Printeraj
KIC, Preradovićeva 5,
10000 Zagreb
tel: +385 1 4810 714
fax: +385 1 8895 346
e-mail: kic@kic.hr
www.kic.hr
povratak na vrh Copyright KIC 2009. All rights reserved.
 
  STO2 web studio