KIC
14.07.2020. tel. 01 / 4810 714 fax. 01 / 8895 346
 
Lux festival  
 
Početna O nama Vijesti
 
Tribine
Galerija forum
Foto galerija
Art kino
Knjige
Najam dvorane
Moj KIC
 
Izložba
OD 24.02.2009. DO 24.03.2009.

DIJANA NAZOR: BOJE PARIZA

Pariz na Dijaninim fotografijama nije uvijek prepoznatljiv, ali ova umjetnička meka ipak zaslužuje svoje mjesto u naslovu ove izložbe - ona je njeno nadahnuće, fotografska inspiracija, Dijanina kao i generacija umjetnika koji ju već stoljećima pohode.

Fotografije:

«
slika 1
slika 2
slika 3
slika 4
»

Boje Pariza

Dijana Nazor autorica je raznoliko usmjerenih interesa, uvijek međutim umjetničkog predznaka. Po obrazovanju likovni pedagog i restaurator, bavi se slikanjem, restauriranjem, pedagoškim radom, pisanjem..., svima podjednako iskreno i strasno, s uvjerenjem koje osvaja. To je uvjerenje u postojanje ljepote u svijetu, u smisao i duh, a Dijana ga iznosi s vjerom toliko snažnom da razoružava i najokorjelije cinike. Ta ljubav za svijet i život našla je svoj izraz, uz slikarstvo i restauraciju, odnedavno i u mediju fotografije - kako ju bolje izraziti nego „hvatanjem“ te ljepote objektivom fotografskog aparata. A kada se prije dvije godine Dijana našla u Parizu, izazov je bio prevelik - kako ne zabilježiti fotografijom taj „grad umjetnosti“, njegove spomenike, arhitekturu, muzeje, parkove... redom najviše dosege ljudske kreativnosti i duha, kojima su ispisane najvažnije stranice europske i svjetske povijesti umjetnosti!
Rezultat su ovdje izložene fotografije, tek izbor iz mnoštva nastalih slika. Dijana je pri njihovu snimanju svoje iskusno oko usmjerila prije svega na likovne kvalitete motiva, njihovo kolorističko bogatstvo, stavljajući sadržaj u drugi plan. Jedna uz drugu tako su fotografija rozete crkve Notre Dame i raskošna lepeza paunovog repa, detalj muzeja suvremene umjetnost Muzeju Pompidou i Centra Pompidou i anonimni štand sa šarenim časopisima. Dijana svugdje pomno odabire kadar, tretirajući fotografiju kao sliku, samodostatnu cjelinu, a ne tek isječak vanjskog svijeta. Njena fotografija ima svoj razlog u vlastitoj formalnoj ljepoti, a ne u prikazivanju predmeta koji je izvan nje. Gdjekad je taj predmet i sasvim neprepoznatljiv, kao u fotografiji detalja pulta u Muzeju Pompidou, ili pregradnog zida jedne pariške galerije - oni su ovdje preobraženi u mondrijanovsku igru pravokutnih obojenih ploha, ili pak fotografsku inačicu op-arta. Pariz na Dijaninim fotografijama nije uvijek prepoznatljiv, ali ova umjetnička meka ipak zaslužuje svoje mjesto u naslovu ove izložbe - ona je njeno nadahnuće, fotografska inspiracija, Dijanina kao i generacija umjetnika koji ju već stoljećima pohode.
Dijana je ovim fotografijama dala svoj obol njenoj ljepoti.

Maša Štrbac

Životopis:

DIJANA NAZOR rođena je 1971. godine u Splitu gdje je 1990. završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Godine 1995. diplomirala je na studiju likovne umjetnosti na Fakultetu prirodoslovno - matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu (danas Umjetnička akademija), te stekla zvanje profesora likovne kulture - restauratora. Iste godine dobila je nagradu fakulteta. Bavi se slikarstvom, likovnim oblikovanjem i ilustracijom. Izlagala je na dvadeset samostalnih i više skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Od 2004. radi kao konzervator-restaurator u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu. Fotografijom se aktivnije bavi nakon završenog tečaja crno-bijele fotografije u Fotoklubu Zagreb 2003. Od tada do danas sudjeluje na dvadesetak klupskih i na više međunarodnih izložaba fotografije. Dvije prve nagrade za fotografiju dobila je na izložbama članova Fotokluba Zagreb Živjela fotografija i na izložbi Najkolekcija, te pohvalu na izložbi Najfotografija 2008. Prvu samostalnu izložbu fotografija Pariške šetnje, Šezdeset dana u Parizu imala je u Galeriji Fotokluba Zagreb 2008. Članica je InSEA-e, HDLU-a, LIKUM-a i Fotokluba Zagreb.

Prethodne izložbe
Izložba fotografija Davora Rostuhara "Džungla"  
OD 26.05.2009. DO 30.06.2009.

Izložba fotografija Davora Rostuhara "Džungla"

Fotografije Davora Rostuhara snimljene tijekom tog putovanja ponajprije su reportažne, putopisne fotografije na kojima možemo vidjeti običaje i način života Banggatunga. Autor tako prati životnu svakodnevnicu svojih domaćina, ulazi u njihove kuće visoko na drveću, penje se s njima, snima ih dok prikupljaju hranu, odlaze u lov i obavljaju razne radove.

:: opširnije
Izložba fotografija „METROPOLIS“ Damir Širola  
OD 23.04.2009. DO 25.05.2009.

Izložba fotografija „METROPOLIS“ Damir Širola

Birajući Gotovca, autor tematizira problem, danas u najmanju ruku jednako aktualan kao i u vrijeme Gotovčevih prvih performansa – nesposobnost suvremenog društva, dijelom iz neznanja, dijelom zbog nezainteresiranosti i površnosti, da razumije važnost kontinuiteta i kulturnog naslijeđa.

:: opširnije
ROMEO IBRIŠEVIĆ: "ŽUMBERAK - SAN ILI STVARNOST"  
OD 02.04.2009. DO 21.04.2009.

ROMEO IBRIŠEVIĆ: "ŽUMBERAK - SAN ILI STVARNOST"

U okviru Multimedijalnog projekta KRASAN JE SAMOBOR.
Cilj projekta je promovirati prirodne ljepote i kulturno nasljeđe Žumberka i Samoborskog gorja, kroz umjetničku formu fotografije, dokumentarne filmove i pozvati naše drage goste grada Samobora da istražuju okolicu i uživaju u prirodnom i kulturnom bogatstvu koje moramo sačuvati za nove generacije.

:: opširnije
«  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  ...  »
Moj KIC
facebook
Printeraj
KIC, Preradovićeva 5,
10000 Zagreb
tel: +385 1 4810 714
fax: +385 1 8895 346
e-mail: kic@kic.hr
www.kic.hr
povratak na vrh Copyright KIC 2009. All rights reserved.
 
  STO2 web studio