KIC
14.07.2020. tel. 01 / 4810 714 fax. 01 / 8895 346
 
Lux festival  
 
Početna O nama Vijesti
 
Tribine
Galerija forum
Foto galerija
Art kino
Knjige
Najam dvorane
Moj KIC
 
Izložba
OD 23.04.2009. DO 25.05.2009.

Izložba fotografija „METROPOLIS“ Damir Širola

Birajući Gotovca, autor tematizira problem, danas u najmanju ruku jednako aktualan kao i u vrijeme Gotovčevih prvih performansa – nesposobnost suvremenog društva, dijelom iz neznanja, dijelom zbog nezainteresiranosti i površnosti, da razumije važnost kontinuiteta i kulturnog naslijeđa.

Fotografije:

«
slika 1
»

"Sloboda nije božje sjeme pa da ti ga neko da
sloboda nije zahvalnica pročitana abecednim redom
sloboda nije krilatica reklamnog panoa
konstruktivna kritika postojećeg stanja
sloboda je žena
uzmi je...
"

početak je pjesme Sloboda Johnnyja Štulića, koji stoji kao uvod jednom od tekstova na blogu Damira Širole. Pjesma koja je obilježila čitavu jednu generaciju buntonvnika, a od koje nas dijeli već punih trideset godina, danas, kako saznajemo u nastavku teksta, visi na zidu sobe Široline kćeri. Nekad simbol pobune, danas samo znak nekog «boljeg vremena», nepogrešiv okidač za nostalgiju. U tekstu nadalje Širola piše o nedostatku te iste slobode u suvremenom nam društvu, o izgubljenim vrijednostima i krivo postavljenim prioritetima, izumiranju urbane kulture i dominaciji mediokriteta. Piše to s neskrivenim razočaranjem, ljutnjom i gorčinom, s pravom sudionika prevarenog iskustvom.

Iako mu je ovo prva samostalna izložba, Damir Širola već je dugi niz godina prisutan na hrvatskoj kulturnoj sceni. Kao fotograf, bilo u maniri tihog promatrača i pratitelja urbanih zbivanja, ili pak kao nježan i koncentriran portretist zagrebačkih ljudi i zagrebačke svakodnevice s intuitivnim osjećajem za bitno ili, što je jednako važno, kao autor internet stranice o fotografiji u kojoj ukazuje na važnost gledanja u širem kontekstu i kao organizator različitih projekata za poboljšanje kvalitete života u gradu Zagrebu u okviru udruge Bicikl, kojoj je predsjednik. Uvijek prisutan, autor koji bez sumnje voli svoj grad, desetljećima prati sve što se događa u njemu, ljute ga bahati, površni i agresivni.

Širola se fotografijom i počinje baviti upravo u vrijeme Novoga vala, paralelno s generacijom Poletovaca. Pogled na njegove fotografije iz osamdesetih godina otkriva da s Poletovcima osim tema dijeli i zajednički fotografski senzibiltet, specifičnu realističku estetiku, kao i neizostavnu dozu empatije prema motivu.

Za ovu izložbu izabrane su četiri fotografije. Dvije iz «zlatnog doba pobune» kojeg se Širola s nostalgijom prisjeća i dvije novije; dvije dokumentacije performansa velikog Tomislava Gotovca (Akciji «Šišanje i brijanje III» iz 1981. i Performans na otvorenju Zagrebačkog salona 2007. godine) i dva autoportreta, koja ih datumski prate.
Takvim izborom Širola u prvome redu uspostavlja odnos s jednim od ključnih imena hrvatske umjetnosti, čini hommage umjetniku za kojeg kaže da ga je oduvijek jako cijenio. Na taj način i sam sebe određuje vremenski i kontekstualno, osvještavajući pritom i vlastitu mijenu, kako autorsku, tako i osobnu – od mladog raščupanog buntovnika koji se snima u privatnom prostoru, s ispisanim tekstovima pjesama na zidu, raširenih ruku, naivno slobodnim i otvorenim prema svemu što ima uslijediti do melankoličnog autoportreta, koji zaprema manje od polovine kadra, s nježnim trakom svjetlosti preko sjetnog lica. Suprotstavljem Gotovca i Širole, suprotstavljena su dvojica idealista povremeno zapletena u vlastiti cinizam.

No isto tako, birajući Gotovca, autor tematizira problem, danas u najmanju ruku jednako aktualan kao i u vrijeme Gotovčevih prvih performansa – nesposobnost suvremenog društva, dijelom iz neznanja, dijelom zbog nezainteresiranosti i površnosti, da razumije važnost kontinuiteta i kulturnog naslijeđa.

Iva Prosoli

Prethodne izložbe
Izložba fotografija Davora Rostuhara "Džungla"  
OD 26.05.2009. DO 30.06.2009.

Izložba fotografija Davora Rostuhara "Džungla"

Fotografije Davora Rostuhara snimljene tijekom tog putovanja ponajprije su reportažne, putopisne fotografije na kojima možemo vidjeti običaje i način života Banggatunga. Autor tako prati životnu svakodnevnicu svojih domaćina, ulazi u njihove kuće visoko na drveću, penje se s njima, snima ih dok prikupljaju hranu, odlaze u lov i obavljaju razne radove.

:: opširnije
ROMEO IBRIŠEVIĆ: "ŽUMBERAK - SAN ILI STVARNOST"  
OD 02.04.2009. DO 21.04.2009.

ROMEO IBRIŠEVIĆ: "ŽUMBERAK - SAN ILI STVARNOST"

U okviru Multimedijalnog projekta KRASAN JE SAMOBOR.
Cilj projekta je promovirati prirodne ljepote i kulturno nasljeđe Žumberka i Samoborskog gorja, kroz umjetničku formu fotografije, dokumentarne filmove i pozvati naše drage goste grada Samobora da istražuju okolicu i uživaju u prirodnom i kulturnom bogatstvu koje moramo sačuvati za nove generacije.

:: opširnije
DIJANA NAZOR: BOJE PARIZA  
OD 24.02.2009. DO 24.03.2009.

DIJANA NAZOR: BOJE PARIZA

Pariz na Dijaninim fotografijama nije uvijek prepoznatljiv, ali ova umjetnička meka ipak zaslužuje svoje mjesto u naslovu ove izložbe - ona je njeno nadahnuće, fotografska inspiracija, Dijanina kao i generacija umjetnika koji ju već stoljećima pohode.

:: opširnije
«  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  ...  »
Moj KIC
facebook
Printeraj
KIC, Preradovićeva 5,
10000 Zagreb
tel: +385 1 4810 714
fax: +385 1 8895 346
e-mail: kic@kic.hr
www.kic.hr
povratak na vrh Copyright KIC 2009. All rights reserved.
 
  STO2 web studio