KIC
28.01.2020. tel. 01 / 4810 714 fax. 01 / 8895 346
 
Lux festival  
 
Početna O nama Vijesti
 
Tribine
Galerija forum
Foto galerija
Art kino
Knjige
Najam dvorane
Moj KIC
 
Izložba
OD 23.11.2010. DO 10.02.2011.

GORAN VRANIĆ: REFLEKSIJE

U utorak, 23. 11. 2010 u 20 sati, u Foto galeriji KIC KLUB, Preradovićeva 5, otvara se izložba fotografija Gorana Vranića «Refleksije».
Goran Vranić umjetnički je fotograf mlađe generacije koji je svoju iznimno uspješnu stvaralačku liniji razvijao na velikim suvremenim hrvatskim i europskim klasicima umjetničke fotografije. Serijom fotografija naslovljenom „Refleksije“ autor tematizira promjenjivi odnos svjetlosti prema motivu malenoga broda, odnosno, njegovog prednjeg djela – prove. Taj zrcalni odsjaj prove, odraz njezine tipične forme u nemirnoj površini morskih valova i pod različitim kutovima svjetlosti, Goran Vranić „hvatao“ je svojim fotoaparatom kao motive jedinstvene likovne vrijednosti.

Izložba ostaje otvorena do 10.siječnja 2011. godine.

Fotografije:

«
GORAN VRANIĆ: REFLEKSIJE
GORAN VRANIĆ: REFLEKSIJE
GORAN VRANIĆ: REFLEKSIJE
»

Nekolicina intrigantnih radova ove izložbe nazvane "Refleksije" dio je većeg ciklusa fotografija Gorana Vranića. Susrevši se s njegovim radovima, kako kroz brojne izložbe tako i kroz monografije i kataloge likovnih umjetnika, ova izložba ponovno je prilika da zavirimo u bogati i profesionalni opus fotografa koji je iskustvo i magiju bilježenja života zamračenom kutijom stekao od malih nogu dijeleći i baštineći istu ljubav s ocem Ninom, nezaobilaznim umjetnikom hrvatske fotografije.

Ciklus „Refleksije“ nastajao je u različitim godišnjim dobima i vremenskim uvjetima što Vranić vješto koristi za postizanje začudnih efekata prelijevanja i pretapanja boja i oblika. On odabire apstraktnije i prolaznije obrise brodova, a ne njihova čvrsta tijela koja sigurno plove morskim prostranstvima. Usredotočio se na njihov nestvaran, živahan i svakim daškom vjetra promjenjiv odraz na nemirnoj i namreškanoj morskoj površini. Upravo ta zrcaljenja, refleksije, apstraktni odrazi daju ovim fotografijama lirsku poetičnost te „hvatanje“ prolaznog i „nevažnog“ što čak i slučajne prolaznike nikako ne može ostaviti ravnodušnim. Varijacija oblika, od potpuno figurativnih do gotovo neprepoznatljivih i apstraktnih uvelike su određene izvorom svjetlosti i vizurom kuta snimanja. Pogled na njegove fotografije ponekad izaziva sjetu i nostalgiju za danima ranoga djetinjstva kada smo provodili sate na sunčanim molovima očarani mreškanjem morske površine i zaokupljeni nemirnim odrazima u vodi, koji nam se danas možda čine i nevažnima.

Njegov ekran je zrcaljenje, odraz, refleksija, iskrenje sunca na valićima, odraz neba i oblaka, broda i prove, sve što „kvari“ uobičajenu sliku broda u moru. U toj komplementarnosti i sprezi nastaju nove vrijednosti slika prirode uhvaćene u pravom trenutku... Vranićevom trenutku, a autorova istančana senzibilnost prepoznavanje odabranog, baš tog trenutka, tvori tematski dosljednu umjetničku cjelinu.

Marta Kuliš, studeni 2010.Životopis:

Goran Vranić rodio se 18. srpnja 1964. u Zagrebu. Školu Primijenjene umjetnosti, Odsjek fotografije završio je 1983. U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu radio je kao voditelj fotografskog ateljea od 1987. do 1996. Član je ULUPUH-a od 1993. godine. Uz umjetničku izložbenu djelatnost intenzivno se bavi i primijenjenom fotografijom. Surađujući s istaknutim hrvatskim povjesničarima umjetnosti svojim snimkama opremio je brojna kataloška i monografska izdanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Moderne galerije u Zagrebu, Galerije Klovićevi dvori, Muzejskog dokumentacijskog centra i još brojnih ustanova, galerija i nakladnika diljem Hrvatske. Aktivni je član Fotokluba Zagreb od 1990. U Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika djeluje od 1997. godine.

Prethodne izložbe
SINIŠA ILIĆ: CAFFE SOLO  
OD 15.02.2011. DO 14.03.2011.

SINIŠA ILIĆ: CAFFE SOLO

U utorak, 15. veljače 2011. u 20 sati u foto galeriji KIC KLUB otvara se izložba SIniše Ilića CAFFE SOLO.


Izložbom CAFFE SOLO Siniša Ilić otkriva svoju svakodnevicu koju neprekidno bilježi mobitelom već godinu dana. Fotografski isječak iz života Siniše Ilića predstavljen je poput mozaika međusobno isprepletnih trenutaka i sjećanja, potpuno prepuštenih promatračevoj interpretaciji.


Siniša Ilić je rođen 9. 5.1967. godine u Banjaluci u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1993. godine, a 2005. godine upisuje postdiplomski studij kod profesora Ranka Radovića u Novom Sadu. Sudjeluje na brojnim arhitektonskim projektima i izložbama. S radom "Park Mladen Stojanović, Banja luka" predstavljao je Hrvatsku na Londonskom festivalu arhitekture 2010. godine. Osmislio je dizajn namještaja za projekt Andreje Kulunčić Distributive justice te je radio kao suradnik na nekoliko animiranih filmova.


 

:: opširnije
MARIO LEKO: "KAKO SAM SANJALA SVOJ ROĐENDAN"  
OD 10.11.2010. DO 18.11.2010.

MARIO LEKO: "KAKO SAM SANJALA SVOJ ROĐENDAN"

Izložba Maria Leke «Kako sam sanjala svoj rođendan» otvara se u srijedu, 10. studenog 2010. u 19 sati.
Na izložbi modnih fotografija Maria Leke ući ćemo u nadrealni svijet snova Alise u zemlji čudesa i Sna ljetne noći.
Izložba  ostaje otvorena do 18. studenog ove godine.
U okviru manifestacije MODNI ORMAR.

:: opširnije
13. FESTIVAL STRIPA CRTANI ROMANI ŠOU - IZLOŽBA ILUSTRACIJA STAN SAKAI/HOWARD CHAYKIN/JOUVRAY  
OD 05.11.2010. DO 07.11.2010.

13. FESTIVAL STRIPA CRTANI ROMANI ŠOU - IZLOŽBA ILUSTRACIJA STAN SAKAI/HOWARD CHAYKIN/JOUVRAY

Stan Sakai, autor omiljenog stripa Usagi Yojimbo (Zec Samuraj) dolazi iz Japana, obitelj Jouvray – scenarist, crtač i koloristica stripa Lincoln stižu iz Francuske, a Howard Chaykin poznati američki strip crtač i scenarist, znan po svojoj inovativnoj naraciji i ponešto kontroverznim temama, dolazi iz SAD-a.

:: opširnije
«  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  ...  »
Moj KIC
facebook
Printeraj
KIC, Preradovićeva 5,
10000 Zagreb
tel: +385 1 4810 714
fax: +385 1 8895 346
e-mail: kic@kic.hr
www.kic.hr
povratak na vrh Copyright KIC 2009. All rights reserved.
 
  STO2 web studio