KIC
25.09.2020. tel. 01 / 4810 714 fax. 01 / 8895 346
 
Lux festival  
 
Početna O nama Vijesti
 
Tribine
Galerija forum
Foto galerija
Art kino
Knjige
Najam dvorane
Moj KIC
 
Izložba
OD 11.02.2009. DO 25.02.2009.

Predrag Marjanović: "IZ TRADICIJE"

Slikar srednje generacije, Predrag Marjanović, na ovoj će se samostalnoj izložbi predstaviti novim ciklusom crteža nastalih u zadnjih nekoliko godina.

Reprodukcije:

«
slika 1
slika 2
slika 3
slika 4
slika 5
»

MARJANOVIĆEVA VARIJACIJE

U novom ciklusu crteža Predrag Marjanović klasičnim likovnim tehnikama: perom, tušem i tušem u boji, tematizira crtež kao likovnu disciplinu propitujući njegovu funkciju u brojnim inačicama i, nedvojbeno, i kao svoj veliki autorski izazov.
Dakako, da se crtež pokazao iznimno zanimljivim medijem i u suvremenom likovnom kontekstu potvrđujući, gotovo bismo rekli, dokapitalizaciju svoje goleme povijesne reputacije i u činjenici da su mnogi suvremeni umjetnici stvorili u toj likovnoj disciplini impozantne crtačke opuse, odnosno, da im je upravo crtež temeljno izražajno sredstvo. A kako je već u suvremenom kontekstu afirmirao svoju samostalnu i ravnopravnu poziciju u odnosu na druge likovne tehnike, tako je i njegovo značenje dobilo na aktualnosti, pa i na atraktivnosti, i integriran je kao gradbeni Čimbenik u polivalentnom likovnom govoru. Stavljajući ovaj ciklus crteža pod zajednički nazivnik “Iz tradicije” Predrag Marjanović podvlači njegovu utemeljenost na onim vrijednostima koje su ga determinirale i u povijesnom kontekstu i, dakako, promovirali kao modernu, te naročito postmodernu baštinu na kojoj je i koncipirao ovaj novi ciklus crteža.
Jedna od njezinih vrijednosti nedvojbeno je i u činjenici koju smo već spomenuli u stvaralačkoj autonomiji crteža, a time, i njegove likovne profilacije afirmirane u djelima brojnih umjetnika koji su izgrađivali svoje autorske osobnosti u toj klasičnoj likovnoj tehnici: olovkom, kredom, pastelom, bojom, ugljenom, tušem... i dr. Naime, evidentno da je u prilog rečenom išlo i to što je autorski pristup motivu odnio prevagu nad onim drugim, akademskim, pa je shodno tome i prostor stvaralačke slobode intenzivirao promjene u interpretaciji crteža i, naravno, u njegovom pozicioniranju u umjetničkom i društvenom kontekstu. Marjanović je svoj crtački izraz gradio temeljito, i ta se njegova značajka moće iščitati i u ranijim fazama, a napose u onoj na temu krajolika u kojoj je redukcija narativnih elementa radikalizirana, a prodor estetike minimalizma intenzivniji, kao što je i komponenta primarnog izraza snažnije intonirala te radove.
Na tom iskustvu i u ovom ciklusu “Iz tradicije” Marjanović nastavlja problematizirati medij crteža u dvije tematske serije na predlošcima pravokutnika i kruga. U prvoj, pravokutnu okomicu “ispisuje” horizontalnom spiralom crtovlja u raznobojnim redovima, crnim, sivim, plavim, ljubičastim, smeđim...
U jednoličnim nizovima, ponavljajući “isti” grafički “ispis” u dvobojnoj, crno-bijeloj ili višebojnoj, sivoj, smeđoj, ljubičastoj, plavoj... skali autor ritmički dinamizira površinu vizualnim “tkanjem” u čvrstu strukturu crteža.
Ujednačenim iscrtavanjem raznobojnih horizontala pravilno raspoređenim nizovima Marjanovićeva slikopisa vizualne “stranice” otvaraju titrave ekrane-crteže u golemi crtački sustav. Istim postupkom, drugim sredstvima, u drugačijem, kružnom obliku, raznobojni trokutasti elementi u koncentričnim, vrtložnim krugovima energiziraju strukturu likovnog polja specifičnim rukopisom u kojemu su implicirane i tradicijske vrijednosti.
Koje tradicije? Najviše, dakako, one postmodernističke na kojoj autor i gradi svoj crtački sustav u interpretaciji njezinih dosega. “Crta je” kaže Bernard Noel “vidljivom ono što je atom svijetu. Naš odnos prema stvarnosti prolazi kroz crtu, jer mi je poznajemo jedino u trenutku u kojemu je naše oči iscrtavaju.”
Kad se, gdjekad, i Marjanovićeva crta dotakne kojeg klasičnog autorskog predloška ona tek nastavlja povlačiti i iscrtavati svoju dionicu na posmodernističkoj liniji. Taj se koncept produbljuje i u ovoj seriji crteža, unatoč činjenici što su citati prepoznatljivi i u širem tradicijskom kontekstu, s etnografskim elementima, iz ornamentalnog friza etruščanske, egipatske ili antičke kulture oni se, međutim, uvijek “recikliraju” u Marjanovićevu idiomu kao nova likovna Činjenica.

Milan Bešlić

Slikar srednje generacije, Predrag Marjanović, na ovoj će se samostalnoj izložbi predstaviti novim ciklusom crteža nastalih u zadnjih nekoliko godina. Ovaj ciklus rađen je u klasičnim likovnim tehnikama: pero, tuš, tuš u boji i akvarelu. U ovoj novoj seriji crteža pod nazivom “Iz tradicije”, autor problematizira temu krajolika svojim specifično analitičkim pristupom.

Životopis:

Predrag Marjanović rođen je 1948. godine u Prijedoru u Bosni i Hercegovini.
Školu primijenjene umjetnosti završio je 1969.godine u Sarajevu.
U istom je gradu na Akademiji likovnih umjetnosti kod prof. Bore Aleksića i Ismara Mujezinovića diplomirao 1976. godine.
Godine 1977./78. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu završio je poslijediplomski studij grafike kod prof. Frane Baće.
Član je ULUBiH-a i ULURS-a.
Živi i radi u Prijedoru.

Prethodne izložbe
NAJBOLJI SLOVENSKI DIZAJN VIZUALNIH KOMUNIKACIJA 01/02/03  
OD 03.03.2009. DO 20.03.2009.

NAJBOLJI SLOVENSKI DIZAJN VIZUALNIH KOMUNIKACIJA 01/02/03

Otvorenje izložbe radova iz Zaklade Brumen, u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva.
Izložba ostaje otvorena do 20.03.2009.

:: opširnije
SVEČANA DODJELA NAGRADE GALERIJE FORUM ZA 2008.  
OD 14.01.2009. DO 14.01.2009.

SVEČANA DODJELA NAGRADE GALERIJE FORUM ZA 2008.

Dodjela nagrade PETRU BARIŠIĆU za  samostalnu izložbu «BIJELO» održanu u Umjetničkom paviljonu.

:: opširnije
Izložba slika: SANDI ČERVEK (Slovenija)  
OD 11.12.2008. DO 09.01.2009.

Izložba slika: SANDI ČERVEK (Slovenija)

Za Sandia Červeka možemo reći da je slikar čije djelo ima iznimno veliku recepciju na suvremenoj slovenskoj likovnoj sceni. Kad tu činjenicu spominjemo i ovom prigodom tada podsjećamo na taj izniman interes za njegovo slikarstvo koji se pokazuje respektabilnim u sredini u kojoj je stvarano.

:: opširnije
«  ...  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  ...  »
Moj KIC
facebook
Printeraj
KIC, Preradovićeva 5,
10000 Zagreb
tel: +385 1 4810 714
fax: +385 1 8895 346
e-mail: kic@kic.hr
www.kic.hr
povratak na vrh Copyright KIC 2009. All rights reserved.
 
  STO2 web studio