KIC
01.12.2020. tel. 01 / 4810 714 fax. 01 / 8895 346
 
Lux festival  
 
Početna O nama Vijesti
 
Tribine
Galerija forum
Foto galerija
Art kino
Knjige
Najam dvorane
Moj KIC
 
Prethodni filmovi
Wonder Women! / Ne puštaj me

:: više o filmu

 
OD 04.12.2012. DO 09.12.2012.

Wonder Women! / Ne puštaj me

dokumentarni
Redatelj: Kristy Guevara-Flanagan

Projekcija filma:
Utorak / 04.12.2012 / 21:00
Nedjelja / 09.12.2012 / 19:00


Neispričana priča američkih superjunakinja nastala je na tragu proučavanja razvoja i naslijeđa strip junakinje Wonder Woman. Ovaj dokumentarac proučava način na koji, od nastanka stripa 40-tih godina pa do blokbastera današnjce, prikaz snažnih žena u popularnoj kulturi često odražava strah društva od ženskog oslobođenja. U razgovoru s Lyndom Carter, Lindsay Wagner, stripašima i umjetnicima, superženama iz stvarnog života poput Glorie Steinem, Kathleen Hanne i ostalima nudi drukčiji i zabavan pogled na žanr superjunaka u kojem dominiraju muškarci.

Uz ovaj dokumentarac, prikazat ćemo i kratki film Ne puštaj me.


Ne puštaj me
r. Anna Rodgers/Irska/dokumentarni film/2011/12'44''

Držanje za ruku ili ljubljenje u javnosti nije za svakoga posebice ako se radi o istospolnim vezama. Ovaj kratki film levitira na granici privatnog i javnog prostora prateći gej i lezbijske parove i istražujući male tjelesne izraze njihove ljudske povezanosti. Te nježne interakcije nisu samo od velikog osobnog značaja već i potencijalna snaga za društvene obrate. Ipak, za većinu ljudi, nježnosti van četiri zida nisu od političkog značaja koliko su samo – izraz ljubavi.

Festivali i nagrade: ABSOLUT GAZE Filmmakers Award; Highly Commended IRIS Prize 2011; Runner Up, Human Rights Film Awards 2012, Ireland

Predstavljanje kratkometražnog filma "Pušenje ubija"

:: više o filmu

 
30.11.2012.  

Predstavljanje kratkometražnog filma "Pušenje ubija"


Redatelj: Igor Filipović Fila
Glume: Krunoslav Belko

Projekcija filma:
Petak / 30.11.2012 / 19:00


Obratimo li pozornost na ljude oko nas, primijetit ćemo kako su mnogi koji nas okružuju pušači. Iako svaka kutija cigareta na sebi, po zakonu, mora imati otisnuto upozorenje o štetnosti pušenja – poput toga da pušenje uzrokuje rak, impotenciju, šteti trudnicama i djeci te svima u okruženju pušača, uključujući i onu krajnju: da pušenje ubija – čini se da te poruke gotovo uopće ne brinu pušače. Glavni lik filma 'Pušenje ubija' (tumači ga Krunoslav Belko) sasvim je običan čovjek, suočen sa svakodnevnim životnim problemima, ali i besparicom i dugovima, koji pokušava nekako povezati kraj s krajem. Kako se kroz film svi njegovi pokušaji dolaska do novca (sportsko klađenje, posuđivanje od prijatelja i obitelji itd.) pokazuju uzaludnim, njegov očaj raste i suočava ga s jedinom odlukom koja mu je preostala. U tom trenutku netko će zalupati na njegova vrata... Premijeru će kratkim performansom uveličati i članovi kazališne skupine Teatar G. Riječ je o amaterskoj kazališnoj skupini čiji su članovi prisutni na kazališnim daskama već duži niz godina, a u njihovu djelovanju vodi ih isključivo ljubav prema kazalištu i bilo kakvoj drugoj formi izvedbenih umjetnosti. Članovi Teatra G ostvarili su brojna priznanja na kazališnim amaterskim susretima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, a pišući, smišljajući, režirajući i izvodeći predstave na svoj specifični pomaknuti način privlače i zarobljavaju publiku koja se uvijek željno vraća po još Kratkometražni film 'Pušenje ubija' treći je film Igora Filipovića File, koji u kratkoj formi pokušava odgovoriti na pitanje što je potrebno kako bi se ljudi prestali ponašati na način za koji su sasvim sigurni da će ih na kraju stajati glave. Riječ je Filipovićevom trećem filmu: svoj dugometražni prvijenac 'Nit života' snimio je 2000. godine i s njime debitirao na Pulskom filmskom festivalu. Dvije godine kasnije snima svoj drugi film, dokumentarnu autobiografsku priču 'Moja mina', kojom želi ukazati na problem mina zaostalih iz Domovinskog rata, a čijoj autentičnosti doprinosi i njegovo bogato vojno iskustvo. Film je naišao na dobre reakcije publike kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Tijekom Domovinskog rata Filipović je prošao specijalnu obuku koja je, između ostalog, uključivala i postavljanje mina, čime film itekako dobiva na autentičnosti. Nakon rata zapošljava se na Hrvatskoj radio televiziji, ali ubrzo postaje slobodnjak i radi na različitim projektima kao redatelj, pomoćnik redatelja, scenarist, producent pa čak i glumac, kombinirajući pritom i različite filmske i video formate: od reklama i reality showa, do dugometražnih filmova, uključujući i nekoliko stranih produkcija i koprodukcija.

Dobar život / The good life/Det gode liv

:: više o filmu

 
OD 20.11.2012. DO 02.12.2012.

Dobar život / The good life/Det gode liv

dokumentarni
Redatelj: Eva Mulvad

Projekcija filma:
Utorak / 20.11.2012 / 21:00
Subota / 24.11.2012 / 21:00
Nedjelja / 25.11.2012 / 19:00
Utorak / 27.11.2012 / 21:00
Subota / 01.12.2012 / 19:00
Nedjelja / 02.12.2012 / 21:00


Dvije dame, majka i kćerka, žive na sunčanoj portugalskoj obali. Kroz život imale su više nego dovoljno novca za uživanje, koji je stekao otac i muž. Ali sada imaju problem, on je umro, a njihovo bogatstvo je iscurilo. Kćerka, 56-godišnjakinja, koja u životu nije radila ni jednog jedinog dana, odjednom mora zaboraviti svoj dekadentni način života i stvoriti si kakvu-takvu sigurnost, a za neimaštinu optužuje svoju majku 'koja je nije navikla raditi'. Život na visokoj nozi smijenili su neplaćeni računi i strah da neće moći platiti stanarinu za sljedeći mjesec. Stoga posuđuju novac od prijatelja, kupuju na kredit u obližnjim trgovinama i plaćaju zubara slikom iz dnevnog boravka, a danima skupljaju za benzin kako bi prosule pepeo pokojnika na obali oceana. Kćerka Anne u ekonomskoj krizi, s praznim životopisom i razmaženim stavom bogatog djeteta nema nikakve šanse pronaći posao. Pasivna, ali realistična majka, s pravom je zabrinuta za sudbinu kćeri jer 'kad umre, Anne se neće sama snaći'. Obiteljska drama, istovremeno duhovita i opora, postavila je redateljicu u samo središte krize, dnevni boravak dvije bivše aristokratkinje, kojima je preostalo samo sjećanje na nekadašnji dobar život.


Festivali / Nagrade:

KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL, 2011. - nagrada za najbolji dokumentarac / CPH:DOX, Danska, 2010. / 23rd INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL AMSTERDAM, Nizozemska, 2010. / VISIONS DU RÉEL, Nyon, Švicarska, 2011. / TRIBECA FILM FESTIVAL, SAD, 2011. / TEMPO DOCUMENTARY FESTIVAL, Švedska, 2011. / MAKEDOX, Skopje, Makedonija, 2011. / SAN FRANCISCO INTERNATIONAL FILM FESTIVAL, SAD, 2011. / THESSALONIKI DOCUMENTARY FESTIVAL, Grčka, 2011. / DOCAVIV INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL, Tel Aviv, Izrael, 2011. / CAPE TOWN, ENCOUNTERS SOUTH AFRICAN INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL, Južna Afrika, 2011. / PLANET DOC FILM FESTIVAL, Poljska, 2011. / JIHLAVA INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL, Češka, 2011. / DOK LEIPZIG, Njemačka, 2011...
Jezik: danski, portugalski Titl: hrvatski Trajanje: 86'

Zajednički život / Getting on

:: više o filmu

 
24.11.2012.  

Zajednički život / Getting on

dokumentarni, Poljska, 30'
Redatelj: Renata Gabryjelska

Projekcija filma:
Subota / 24.11.2012 / 19:00Film o složenim odnosima između majke i kćeri. 90-godišnja Nina i njezina neudana kćer Alice žive u prenatrpanom stanu. Između njihovih kreveta nalazi se crni klavir – simbol Alicine neostvarene glazbene karijere. One sada vode plesni tečaj za starije osobe i život im se uglavnom vrti oko toga. Čini se da im je rad zamjena za muškarce u životu, no je li to doista tako?

Nagrade:
KRAKOW FILM FESTIVAL, Poljska, 2010. – najbolja montaža / THE YOUNG AND THE FILM FESTIVAL, Koszalin, Poljska, 2009. – najbolji dokumentarac / FAMILY FILM FESTIVAL FOR, Lodz, Poljska – posebno priznanje.


Renata Gabryjelska diplomirala je pravo na Varšavskom sveučilištu, a film na Varšavskoj filmskoj školi i u Andrzej Wajda Master School of Film Directing.

Jezik: poljski
Titlovi: hrvatski

Šest tjedana / Six weeks

:: više o filmu

 
24.11.2012.  

Šest tjedana / Six weeks

dokumentarni, Poljska, 18'
Redatelj: Marcin Janos Krawczyk

Projekcija filma:
Subota / 24.11.2012 / 19:00Ima majki koje zbog različitih životnih situacija ne žele ili ne mogu odgajati vlastitu djecu. Tijekom prvih šest tjedana djetetova života ona mora donijeti konačnu odluku hoće li se odreći svojih roditeljskih prava. Samostalno odlučuje, no odluka koju donese kasnije se ne može mijenjati. Biološka majka gubi svaki kontakt sa svojim djetetom. Može mu samo napisati pismo za kraj. Film na poetičan način prikazuje prvih šest tjedana malog ostavljenog bića.

Nagrade:
IDFA, Amsterdam, Nizozemska, 2009 – najbolji kratki film / EAST SILVER, Jihlava, Češka – Silver Eye Award / MONTERREY FILM FESTIVAL, Mexiko – najbolji kratki dokumentarac /

Marcin Janos Krawczyk rođen je 1978. godine. Bavi se glumom. Diplomirao je dokumentarnu režiju na Andrzej Wajda Master School of Film Directing.

Jezik: poljski
Titlovi: hrvatski

Mama / Mum

:: više o filmu

 
24.11.2012.  

Mama / Mum

dokumentarni, Nizozemska, 20'
Redatelj: Adelheid Roosen

Projekcija filma:
Subota / 24.11.2012 / 19:00Iznimno intiman portret autoričine majke koja boluje od alzheimerove bolesti. Po riječima autorice, za nju se njezina majka ne gubi u svojoj bolesti već se tek tada zapravo pojavljuje…

O redateljici:
Adelheid Roosen poznata je nizozemska kazališna redateljica. Djela koja stvara iznimno su osobna i pod stalnom su javnom raspravom. Važna društvena pitanja obrađuje na neočekivane načine koji navode publiku na preispitivanje vlastitih shvaćanja. Od 1986. predavačica je na Školi za dramu i suvremeno glazbeno kazalište u Amsterdamu.

Jezik: nizozemski
Titlovi: hrvatski

Twinset

:: više o filmu

 
24.11.2012.  

Twinset

dokumentarni, Škotska, 12'
Redatelj: Amy Rose

Projekcija filma:
Subota / 24.11.2012 / 19:00Čaj i kolači, štikle i tihi šapat; starije dame u crkvi u Essexu dočekuju stamenog transvestita u svoje društvo. No obitelji postavljaju pitanja koja se stare dame ne usude postaviti; ovo je film koji opaža; film o hrabrosti, obitelji i cijeni sreće.

Festivali:

DOC/FEST, Sheffield, UK / PALM SPRINGS INT’L SHORT FEST, SAD / DOKUFEST, Prizren, Kosovo / OFF CINEMA, Poznan, Poljska…

O redateljici:

Amy Rose je redateljica i snimateljica iz Londona. Radila je za dokumentarne programe u Londonu, a diplomirala na Edinburgh College of Art. Njezin prvi film ‘Kirran and the Hatchmaker’ nominiran je za BAFTA Scotland New Talent nagradu i prikazan na brojnim festivalima. ‘Twinset’ je režirala kao dio projekta ‘Bridging the Gap’ Škotskog dokumentarnog instituta.

Jezik: engleski
Titlovi: hrvatski

Bivša majka / Ex-mother

:: više o filmu

 
25.11.2012.  

Bivša majka / Ex-mother

dokumentarni, Nizozemska, '55
Redatelj: Nadine Kuipers

Projekcija filma:
Nedjelja / 25.11.2012 / 21:00


2007. godine, redateljica Nadine Kuipers završila je svoj diplomski film 'Moeders Mooiste' o ponovnom susretu sa svojom otuđenom majkom ovisnicom. Sada se, u svome novom filmu bavi dilemom: treba li se nastaviti boriti i brinuti za svoju majku ili umjesto toga odabrati svoj vlastiti život? Koliko je bezuvjetna ljubav kćerke prema svojoj majci ili bi možda radije imala bivšu majku?Nadine Kuipers diplomirala je na Nizozemskoj akademiji za film i televiziju. Profesionalno se bavi manekenstvom.
Jezik: nizozemski
Titlovi: hrvatski

Izvan dosega / Out of reach

:: više o filmu

 
25.11.2012.  

Izvan dosega / Out of reach

dokumentarni, Poljska, '30
Redatelj: Jakub Stožek

Projekcija filma:
Nedjelja / 25.11.2012. / 21:00


Karolina i Natalia traže utočište u bijegu od dominantnog oca te se prisjećaju tužnog djetinjstva bez majke u podrumu stambene zgrade. Kada se loš vid mlađe sestre počne pogoršavati, djevojke odlučuju pronaći svoju majku Bożenu koja je napustila obitelj dok su još bile djevojčice. Redatelj prati Karolinu na putu u Pariz, gdje se starija sestra trebala naći s majkom koju poznaje samo s glasovne poruke na sekretarici telefona na koji se nikada ne javlja. Hoće li kćer uspjeti uspostaviti vezu s majkom koju nije vidjela četrnaest godina?

Nagrade:
SUNDANCE FILM FESTIVAL, Utah City, SAD, 2010 – posebno priznanje žirija / KRAKOW FILM FESTIVAL, Poljska, 2010. – 'The Golden Dragon' za redatelja najboljeg filma / TIMISHORT FILM FESTIVAL, 2010. - posebno priznanje u nacionalnoj konkurenciji / DOCSDF, Meksiko, 2010. – najbolji kratki dokumentarac / IT'S ALL TRUE, Brazil, 2011. – najbolji kratki dokumentarac / DOKUFEST, Prizren, Kosovo, 2011. – najbolji kratki dokumentarac / 'FLAHERTIANA' IDFF, Rusija, 2011. – FIPRESCI (nagrada filmskih kritičara)...

O redatelju:
Jakub Stożek rođen je 1978. u Krakowu. Diplomirao je na Odsjeku za englesku filologiju Jagielonskog sveučilišta u Krakowu, a 2008. na Odsjeku za radio i televiziju na Šleskom sveučilištuu Katowicama. Autor je kratkih igranih i dokumentarnih filmova prikazivanih na festivalima u Poljskoj i svijetu: ‘No Collapse’ (2008.), ‘Everything Will Be Fine’ (2006.), ‘From a Distance’ (2006.)

Jezik: poljski
Titlovi: hrvatski

Che - novi čovjek

:: više o filmu

 
01.12.2012.  

Che - novi čovjek

dokumentarni, Argentina/Kuba/Španjolska, 2010.
Redatelj: Tristán Bauer

Projekcija filma:
Subota / 01.12.2012. / 21:00


Ernesto Guevara, „Che“, ubijen u dobi od 39, postao je jedna od najznačajnijih ikona našeg doba. I danas, njegov lik, djela i filozofija imaju nevjerojatnu snagu. Ovaj dokumentarca nudi intiman i otkrivajući pogled u život revolucionara i ikone Ernesta „Che“ Guevare koji sadrži mnoštvo novootkrivenog filmskog materijala i tekstova koji do sada nisu ugledali svjetlo dana. Autor je proveo dvanaest godina istraživajući materiju i Che Guevarinu pisanu riječ te obiteljsku dokumentaciju, a predsjednik Bolivije Evo Morales dozvolio mu je pristup tajnim državnim i vojnim dokumentima i dnevnicima.


NAGRADE:

Montreal World Film Festval 2010- najbolji dokumentarac
Nominacija za Nagradu udruženja argentinskih filmskih kritičara

Jedinstven i dragocjen povijesni dokument- dragulj koji ne smijete propustiti...

Filmlinc. com

Omiljen i omražen, Che bi sigurno odabaro ovaj dokumentarac da jednom za svagda poravna račun.

Nancy Sniper, Arts and Opinion

Film promovira dijalog između kaptalističkih i komunističkih svjetonazora.

Juan Manuel Rodrigez- The Grunt Press

Ovaj film trudi se pronaći čovjeka izvan mita- čovjeka vođenog dubinom unutrašnjeg života i vizijom.

Abu Dhabi Film Festival
Trajanje: '124 Jezik: spanjolski Titlovi: hrvatski

«  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  ...  »
Moj KIC
facebook
Printeraj
KIC, Preradovićeva 5,
10000 Zagreb
tel: +385 1 4810 714
fax: +385 1 8895 346
e-mail: kic@kic.hr
www.kic.hr
povratak na vrh Copyright KIC 2009. All rights reserved.
 
  STO2 web studio