KIC
21.01.2021. tel. 01 / 4810 714 fax. 01 / 8895 346
 
Lux festival  
 
Početna O nama Vijesti
 
Tribine
Galerija forum
Foto galerija
Art kino
Knjige
Najam dvorane
Moj KIC
 
ŠAMANIZAM
 
AUTOR Michel Perrin

ŠAMANIZAM

Nakladnici:
Kulturno informativni centar
Jesenski i Turk
studeni, 2010.

:: naruči

Šamanizam je jedan od velikih sustava što ih je ljudski duh izumio, u različitim regijama svijeta, kako bi dao smisao događajima i utjecao na njih. Je li šamanizam jedan od prvih religioznih oblika ili određeni način poimanja i tretiranja nesreće? Je li riječ o duhovnom putu namijenjenom eliti ili svima pristupačnoj magijskoj praksi? Je li šamanizam religija? Kako se postaje šamanom i što su duhovi pomagači?
Sam šaman često se označuje riječju koja znači „onaj tko vidi“ ili, ujedno, „onaj tko zna“ i „onaj tko može“. Ova je knjižica i presjek spoznaja o odnosima šamanizma i društva, šamanskih umjetnosti i šamanskog načina liječenja, kao i o odnosu šamanizma i zapadnog čovjeka.

KABALA
 
AUTOR Roland Goetschel

KABALA

Nakladnici:
Kulturno informativni centar
Jesenski i Turk
Studeni, 2010.

:: naruči

Kabala se bavi najdublje skrivenim i nadasve ključnim pitanjima što se tiču čovjeka, Boga i svijeta. Ona će se u jednom trenutku pretvoriti u teozofiju, to jest opis tajni skrivenog života Boga u njegovu odnosu spram čovjekova života i cjelokupnog stvaranja, obilato pritom crpeći iz riznica metafore i simbola.
Sama riječ „kabala“ ima u sebi nešto paradoksalno s obzirom na tvrdnju da se najosobnije iskustvo kontakta s božanskim uklapa u povijesnu tradiciju. Kabalist u dubini svoje duše eksperimentira s istinom koja se prenosi od pamtivijeka. Tu postoji preklapanje između najintimnijeg iskustva i poruke objavljene na Sinaju. Malo-pomalo kabala će uzeti pod svoje okrilje cjelokupan tradicionalni judaizam – halahu i hagadu, bogoštovlje i etiku, eshatologiju i mesijanizam – tvrdeći da otkriva njegov konačni smisao.

MASKA
 
AUTOR Pierre i Geneviève Lefort

MASKA

Nakladnici:
Kulturno informativni centar
Jesenski i Turk
Studeni, 2010.

Još od starog vijeka pojavljivala su se lažna lica koja su čovjeku omogućavala da poništi svoju individualnost i da se na području "natprirodnoga" suoči sa snagama koje su jače od njega. Maska po svoj prilici vuče porijeklo iz dvostruke, posmrtne i kazališne funkcije koju je imala u prošlosti, ali i danas često nadahnjuje slikare i obilježava našu svakodnevicu. Maskiranje i prerušavanje neizostavan je dio socijalnog ponašanja čovjeka tijekom bogate ljudske povijesti.

KATEDRALE
 
AUTOR Patrick Demouy

KATEDRALE

Nakladnici:
Kulturno informativni centar
Jesenski i Turk
Studeni, 2010.

:: naruči

Većini naših suvremenika pri spomenu katedrale odmah padne na pamet velika gotička crkva. Ona je, uz utvrđeni dvorac, simbol srednjega vijeka. Danas teško možemo zamisliti kakve su utiske ta velika kamena zdanja izazivala kod onih što su uz njih obitavali u niskim, mračnim i skučenim zidinama...
Katedrala je kuća Božja među ljudima, kuća molitve u pravom smislu riječi, koju tijekom dana, a katkad i tijekom noći, nastanjuju desetine svećenika okupljenih oko svojega biskupa, zaduženih za posredovanje i kod živih i kod mrtvih u biskupiji.

GALERIJA FORUM 1969. - 2009.
 
AUTOR Milan Bešlić

GALERIJA FORUM 1969. - 2009.

Nakladnik:
Kulturno informativni centar
Siječanj, 2010.

:: naruči

Prva izložba u Galeriji Forum otvorena je 14. srpnja 1969. godine, a s njom je predstavljena i programska koncepcija galerije.
U tadašnjoj galerijskoj prezentaciji umjetničkog djela Galerija Forum unijela je znatne programske i organizacijske promjene, pokrenuvši izložbenu djelatnost na visokim profesionalnim kriterijima i znatno obogaćujući likovnu produkciju u našoj sredini. No, treba istaknuti da je čestim samostalnim izložbama uglednih umjetnika, (što se u kasnijem razdoblju iščitava u impresivnom nizu!) dinamizirala izložbenu djelatnost na zagrebačkoj i hrvatskoj likovnoj sceni.

Društveno je aktualizirala i stručno problematizirala u profesionalnoj galerijskoj obradi polivalentnost suvremenog likovnog jezika, čime je Galerija Forum davala itekako vrijedan prilog u promicanju tih vrijednosti u hrvatskoj i europskoj umjetnosti i kulturi, izrastajući iz izložbe u izložbu u autoritativnog promotora i promicatelja visokih likovnih vrijednosti.
"Ova inicijativa", pišu u programskom tekstu njezini utemeljitelji 1969.godine, "potekla je i kao posljedica uvjerenja da je našem gradu potrebna galerija komornog karaktera (i ne samo jedna) koja bi oko sebe okupljala umjetnike, prezentirala njihova ostvarenja domaćoj sredini i maksimalno ih otvorila svijetu... Koncepcijska vrijednost za sve vrijednosti koje određuju našu likovnu sadašnjost i predviđaju budućnost jest i ostaje njen pokretač – dakle, galerija će nastojati da prati sve ono što je živo i vrijedno u okviru široko zacrtanog spektra svoga djelovanja, da okuplja i širi broj svojih članova koji će svoje interese moći ostvariti u društvenoj funkciji galerije."

U knjizi "Galerija Forum 1969. - 2009." kronološki je dokumentirana povijest ove ugledne i kultne institucije uz niz fotografija brojnih sudionika i posjetitelja izložbi, kao i reprodukcija plakata, kataloga i pozivnica.

«  1  2  3  4  5  »
Moj KIC
facebook
Printeraj
KIC, Preradovićeva 5,
10000 Zagreb
tel: +385 1 4810 714
fax: +385 1 8895 346
e-mail: kic@kic.hr
www.kic.hr
povratak na vrh Copyright KIC 2009. All rights reserved.
 
  STO2 web studio