KIC
21.01.2021. tel. 01 / 4810 714 fax. 01 / 8895 346
 
Lux festival  
 
Početna O nama Vijesti
 
Tribine
Galerija forum
Foto galerija
Art kino
Knjige
Najam dvorane
Moj KIC
 
PITAGORA I PITAGOROVCI
 
AUTOR Jean-François Mattéi

PITAGORA I PITAGOROVCI

Biblioteka "Što znam?"

Nakladnici:
Kulturno informativni centar
Jesenski i Turk
studeni 2009.

:: naruči

„Početak je polovica svega“ – jedna je od najdojmljivijih izreka što su ih pitagorovci nazivali homoía, „sličnosti“, i kojima su jezgrovito izražavali svoj pogled na život u enigmatskom obliku.
Prema svjedočenju Heraklida Pontskog, Pitagora je vodio učeni razgovor s Leontom, fliuntskim tiraninom koji se veoma divio njegovu geniju. Kad ga je upitao u koje se umijeće najbolje razumije, Pitagora je odbio atribut „mudraca“ sophós i odgovorio da je on filozof philo-sophós. Na pola puta između boga i čovjeka, filozof će odsada biti to zagonetno biće što baca spokojan pogled na teatar života…
Moralne preokupacije i vjerski propisi pitagorizma mogu nam se učiniti neobičnim, a načela njegove spoznaje dalekim od potreba naše znanosti. A ipak, ne može se poreći da je pitagorovska filozofija izvršila znatan utjecaj u svim domenama znanja, od matematike i astronomije do muzike i umjetnosti.

TAJNA DRUŠTVA
 
AUTOR Serge Hutin

TAJNA DRUŠTVA

Biblioteka "Što znam?"

Nakladnici:
Kulturno informativni centar
Jesenski i Turk
studeni 2009.

:: naruči

Nijedno pitanje ne izaziva više strastvenih rasprava od proučavanja skupina zvanih tajna društva. Međutim, lako je primijetiti da je svako vrijeme pod tajnim društvima podrazumijevalo najrazličitije skupine: smatralo se i da cijeli narodi, poput primjerice Židova, djeluju tajno i u sjeni. I nekim vjerskim redovima, na primjer jezuitima, pripisivale su se raznorazne podzemne spletke... Ova nas knjiga vodi kroz povijest tajnih društava; počinje od inicijacijskih organizacija drevnog svijeta, a završava političkim, pa čak i zločinačkim društvima skrivenim od očiju javnosti. Na kraju nudi nam jednu fantastičnu i fascinantnu temu za razmišljanje: postoji li jedno ili ima više supertajnih društava koja gospodare sudbinom svijeta? Osnova strastvene fabule Foucaultova njihala, tog bestselera Umberta Eca, temelji se upravo na tome.

BABILON
 
AUTOR Béatrice André-Salvini

BABILON

Biblioteka "Što znam?"

Nakladnici:
Kulturno informativni centar
Jesenski i Turk
studeni 2009.

:: naruči

Po mišljenju njegovih suvremenika, ugled Babilona bio je nenadmašan. Nijednom gradu na svijetu nije se više zavidjelo, nije ga se više bojalo, divilo mu se i kudilo ga, nijedan nije bio češće razaran i ponovo podizan. Njegovu velebnu izgledu i životu njegovih stanovnika ritam su davala velika kraljevstva u drevnoj povijesti Bliskog istoka. Svaki moćni vladar, bio mu prijatelj ili neprijatelj, želio ga je osvojiti, utisnuti mu svoj pečat, uljepšati ga ili uništiti. Babilon je bio duhovno i intelektualno srce cijele Mezopotamije, obasjao je civilizirani svijet.

RELIGIJE
 
AUTOR Paul Poupard

RELIGIJE

Biblioteka "Što znam?"

Nakladnici:
Kulturno informativni centar
Jesenski i Turk
kolovoz 2007.

:: naruči

Prema Mircei Eliadeu, poznatom povjesničaru religija, današnji čovjek živi u radikalno desakraliziranom svijetu. Ali, kako to kroz mnoga svoja djela Eliade dokazuje, samim time potreba za sakralnim nije nestala. Također, komparativni studij religija naveo ga je na misao da je sakralno bitna sastavnica strukture ljudske svijesti, a ne samo prolazni trenutak u povijesti iste svijesti. Uvažavajući ovakav stav, autor ove knjige poziva se i na mnoge druge istraživače (poput G. Dumezila, R. Otta, M. Webera itd.) s istom težnjom; pored homo sapiensa, homo erectusa, homo fabera. homo economicusa, homo demensa... i ostalih mnogostrukih izražaja kompleksne naravi ljudskog biča, otvara se mogućnost i za homo religiosusa.

KAPITALIZAM
 
AUTOR Claude Jessua

KAPITALIZAM

Biblioteka "Što znam?"

Nakladnici:
Kulturno informativni centar
Jesenski i Turk
lipanj 2008.

:: naruči

Pojam "kapitalizam" skovali su u 19. stoljeću francuski socijalisti i njime su označavali eko- nomski i društveni sistem svoga vremena za koji su se nadali da će biti zamijenjen socijalizmom. Ironijom sudbine, kako su to pokazala kasnija vremena, ovaj je sustav nadživio sve druge i početkom našeg, 21. stoljeća, postao globalnim te, čini se, nikad jačim... Međutim da li je to doista tako? Da li kapitalizam ima alternativu? Da li je danas kapitalizam jedini ekonomski sistem koji može dugoročno funkcionirati? Da li sam homo oeconomicus zaista iscrpljuje sve ljudske mogućnosti?
Ova knjiga nastoji osvijetliti mnoge prošle i sadašnje kontroverze povezane s prošlošću i budućnošću kapitalizma.

Autor ove knjige je Claude Jessua, profesor emeritus Sveučilišta Panthéon-Assas (Paris II).

«  1  2  3  4  5  »
Moj KIC
facebook
Printeraj
KIC, Preradovićeva 5,
10000 Zagreb
tel: +385 1 4810 714
fax: +385 1 8895 346
e-mail: kic@kic.hr
www.kic.hr
povratak na vrh Copyright KIC 2009. All rights reserved.
 
  STO2 web studio