KIC
21.01.2021. tel. 01 / 4810 714 fax. 01 / 8895 346
 
Lux festival  
 
Početna O nama Vijesti
 
Tribine
Galerija forum
Foto galerija
Art kino
Knjige
Najam dvorane
Moj KIC
 
DREVNA KINA
 
AUTOR Jacques Gernet

DREVNA KINA

Biblioteka "Što znam?"

Nakladnici:
Kulturno informativni centar
Jesenski i Turk
lipanj 2008.

:: naruči

Dva su tisućljeća čudesnog razvoja drevne Kine, od neolitskih vremena do utemeljenja golemoga, centraliziranog Carstva 221. godine prije Krista. Nebrojena su blaga koja nam je podarila ova drevna i veličanstvena kultura: tisak i barut samo su neka od njih. Naravno, tu se nalazi i bezvremena i često zagonetna filozofija, baš kao i stoljećima njegovana umjetnost.
Ova knjižica donosi etape tog razvoja, od prapovijesnog do drevnoga doba, od razdoblja Hegemona do stvaranja Vojnih država, od pojave konfucijanizma do utemeljenja Carstva. Uz demografske, političke i gospodarske promjene, u njoj se priča i o postupnom, ali iznimno važnom uređenju obradivih površina, smišljanju novih tehnika u poljodjelstvu, graditeljstvu, umjetnosti i umijeću ratovanja, baš kao i o duhovnom i misaonom razvoju kineskog čovjeka.

Autor ove knjige je Jacques Gernet, profesor na College de France.

POVIJEST ODIJEVANJA
 
AUTOR François-Marie Grau

POVIJEST ODIJEVANJA

Biblioteka "Što znam?"

Nakladnici:
Kulturno informativni centar
Jesenski i Turk
lipanj 2008.

:: naruči

Premda se dugo držalo da je glavna funkcija odjeće zaštita od vremenskih nepogoda, dublje proučavanje povijesti odijevanja ipak upućuje na drugi zaključak: glavna je funkcija odjeće, kao što je napisao Roland Barthes, da znači. Odjeća i odijevanje u sebi skrivaju i razotkrivaju mnoga značenja, još od mitoloških vremena pa sve do naših dana. Odjeća je znak moći i vlasti, ali i suprostavljanja njima; odjeća je i znak razlikovanja među narodima, klasama i zanimanjima... Odjeća spaja, ali i razdvaja. Naposljetku, odjeća uvijek odražava i duh vremena neke epohe ili čak vrlo kratkog povijesnog razdoblja. Stoga je povijest odijevanja vrlo bliska s poviješću društva.

Autor ove knjige je François-Marie Grau, Glavni tajnik Francuske federacije ženskog pret-a-portera.

VELIKI DATUMI XX. STOLJEĆA
 
AUTOR Jean-François Gayraud

VELIKI DATUMI XX. STOLJEĆA

Biblioteka "Što znam?"

Nakladnici:
Kulturno informativni centar
Jesenski i Turk
kolovoz 2007.

:: naruči

Stara latinska izreka kaže: "Povijest je učiteljica života." Ali, koliko se ona može primijeniti na očito ambivalentno razdoblje ljudske povijesti. XX. stoljeće r1 Stoljeće u kojem nje ljudska noga kročila na Mjesec i u kojem je ljudski um do neslućenih granica razvio mnoga tehnička pomagala, znanost i tehnologiju, ali i stoljeće kojeg je također obilježila pojava neslućenih mogućnosti razaranja svega onoga što je mnogim naporima stvoreno. Stoljeće mnogostruko uvećane udobnosti i blagostanja, ali i stoljeće dotada nezamislivih totalitarizama. Stoljeće čije nas nedoumice i dostignuća još uvijek prate i sada, u XXI. stoljeću.

ORGANIZIRANI KRIMINAL
 
AUTOR Xavier Raufer i Stéphane Quéré

ORGANIZIRANI KRIMINAL

Biblioteka "Što znam?"

Nakladnici:
Kulturno informativni centar
Jesenski i Turk
lipanj 2008.

:: naruči

Organizirani kriminal je, uz terorizam, jedan od najvećih problema suvremenog svijeta. Postao je toliko razvijen i sveobuhvatan da zabrinjava i čelnike vodećih zemalja svijeta: izvještaj zemalja G8 od svibnja 1998. sa sastanka na vrhu najvećih industrijskih sila održanog u Birminghamu, u Engleskoj, posebno je skrenuo pozornost na "dramatičan porast organiziranog kriminala na međunarodnoj razini". Od tada, sastanci i deklaracije na temu kriminaliteta sve su brojniji. Ipak, što je više sastanaka, rasprava i mnogih poduzetih mjera, organizirani kriminal je sve snažniji i bezobzirniji. Konačno, ne treba smetnuti s uma da je on i najprofitabilniji biznis: u trgovini drogom stopa profita može doseći i 70% od prodajne cijene! Suočen s tom vrlo stvarnom opasnošću, društveni se realizam mora iznova nametnuti. Protivno akademskim predrasudama, medijskom moralizmu i političkom prešućivanju, više je nego ikad potrebno promatrati, pronicati, opisivati...
Trebamo sada i ovdje razmisliti o potpuno novoj situaciji: radi se o vrlo uspješnoj i vrlo opasnoj globalizaciji organiziranog kriminala.

Autori ove knjige su:
Xavier Raufer, direktor u Sveučilišnom centru za istraživanje suvremenih kriminalnih prijetnji (Centre MCC - Centre universitaire de recherche sur les Menaces Criminelles Contemporaines, Université Paris II - Panthéon - Assas) i Stéphane Quéré, ravnatelj arhiva Centra MCC.

ALKEMIJA
 
AUTOR Serge Hutin

ALKEMIJA

Biblioteka "Što znam?"

Nakladnici:
Kulturno informativni centar
Jesenski i Turk
kolovoz 2007.

:: naruči

Donedavno se smatralo da je alkemija luda majka svoje pametne kćeri kemije. Međutim, alkemija je u prošlosti zaokupljala mnoge vrhunske umove poput Isaaca Newtona, Alberta Velikog, Paracelsusa - da spomenemo samo neke. Ali. znano je također da se njome pokušavao baviti i ogroman broj šarlatana, sjecikesa i luđaka. Njeno je porijeklo obavljeno velom tajnovitosti; za jedne je bila prokleto a za druge božanske umijeće, za neke pak pseudoznanost mračnog srednjeg vijeka čiji je cilj bio proizvesti zlato... Bilo kako bilo. nesumnjiv je interes za alkemiju, kako u prošlosti lako i u suvremenosti. Onkraj mnogih još uvijek prisutnih predrasuda o alkemiji kao sumnjivom poslu i klopci za lakovjerne, veliko zanimanje za ovo drevno umijeće pokazala su i dva velika suvremena znanstvenika: veliki kemičar Barthelot i veliki psiholog C. G.Jung.

«  1  2  3  4  5  »
Moj KIC
facebook
Printeraj
KIC, Preradovićeva 5,
10000 Zagreb
tel: +385 1 4810 714
fax: +385 1 8895 346
e-mail: kic@kic.hr
www.kic.hr
povratak na vrh Copyright KIC 2009. All rights reserved.
 
  STO2 web studio