KIC
21.01.2021. tel. 01 / 4810 714 fax. 01 / 8895 346
 
Lux festival  
 
Početna O nama Vijesti
 
Tribine
Galerija forum
Foto galerija
Art kino
Knjige
Najam dvorane
Moj KIC
 
Prethodne tribine
10.12.2012. u 17:00 h ponedjeljak

TRIBNA "ROMI U EUROPI" U SKLOPU 10. HUMAN RIGHTS FILM FESTIVALA

Human Rights Film Festival, osim projekcije dokumentarnih filmova, ove godine u sklopu govornog programa organizira dvije tribine u KIC-u!

Prva, međunarodna tribina se bavi tematikom Roma u Europi.

Sudjeluju:

Duško Kostić,

Robert Kushen,

Norbert Mappes-Niediek


moderira: Tin Gazivoda


*osiguran simultani prijevod

03.12.2012. u 15:00 h ponedjeljak

JAVNA RASPRAVA O PRIJEDLOGU ODLUKE O ELEMENTIMA I KRITERIJIMA ZA IZBOR KANDIDATA ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2013./2014.

PRIJEDLOG ODLUKE

O ELEMENTIMA I KRITERIJIMA ZA IZBOR KANDIDATA ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2013./2014.


U ovom nacrtu smatramo problematičnim da se kandidatima koji pohađaju četiri godine glazbene ili plesne škole daje pravo na 1 bod pri upisu isključivo u umjetničke srednje škole, a ne u SVE srednje škole kao što je to dosada vrijedilo i vrednovalo se s 2 boda. Prvenstveno se radi o ukidanju beneficija onih koji pohađaju umjetničke škole što bi kao krajnji rezultat uzrokovalo demotivaciju kod djece. Zašto!? Ideal svih prosvijećenih društava je kulturan građanin, obrazovan u području kulture i umjetnosti. Takav građanin može doprinijeti bogatstvu svake zajednice.

Sudjeluju:

MLADEN TARBUK, redovni profesor na Muzičkoj akademiji

DUBRAVKA DUJMOVIĆ KUŠAN, glavna tajnica Hrvatske glazbene mladeži

SNJEŽANA ABRAMOVIĆ MILKOVIĆ, umjetnička voditeljica Zagrebačkog plesnog ansambla

Voditeljica:

DANIJELA STANOJEVIĆ, novinarka i scenaristica HRT-a

07.12.2012. u 20:00 h petak

TRIBINA "KULTURA I POLITIKA" POVODOM OBILJEŽAVANJA 12. GODIŠNJICE SMRTI VLADE GOTOVCA

KIC oživljava svoj ciklus tribina s početka '70ih godina prošlog stoljeća pod nazivom KULTURA I POLITIKA. Na ovim tribinama su davnih godina učestvovali hrvatski i europski intelektualci, političari, umjetnici, filozofi itd. Među njima je bio i pokojni Vlado Gotovac, član Galerije Forum, čiju 12. obljetnicu smrti obilježavamo ovom tribinom, ali i prigodnom događanjima na dane 6. 7.i 9. prosinca, u dvorani KIC-a, Galeriji Forum, Matici hrvatskoj i dvorani HKD Napredak.

Voditelj novog ciklusa ovih tribina je istaknuti hrvatski istraživački novinar, Hrvoje Appelt.

Na tribini sudjeluju:

Jelena Hekman

Božo Kovačević

Slobodan Prosperov Novak

Zlatko Vitez

Moderator: Anita Malenica

03.12.2012. u 12:00 h ponedjeljak

PRESS KONFERENCIJA POVODOM HUMANITARNOG KONCERTA GUDAČKOG KVARTETA RUCNER - „ZIMA...mala kap u slapu“

Koncert „ZIMA ...Mala kap u slapu“ organiziran je u suradnji s udrugom „JOŠ JEDAN DAN“ koja je, kao jedina Udruga iz Virovitičko podravske županije žena oboljelih od raka dojke pokrenula projekt „Nisi sama – život ima svoj vlastiti plan – živi kvalitetno još jedan dan“.

Koncert će se održati u srijedu 5.12 2012. u 20 sati u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda (Gundulićeva 6, Zagreb), a sav prihod od prodanih ulaznica išao bi Andrei Amiđić, 26. godišnjoj majci troje djece teško oboljeloj od raka dojke.

Kupnjom karata i medijskim praćenjem podupiremo borbu za život oboljelih i onih koji im pomažu da žive "Još jedan dan“.

27.11.2012. u 19:00 h utorak

NOVO LICE HRVATSKE NAKON TRI POVIJESNE PRESUDE

Kako je Hrvatska proživjela svoj prvi tjedan nakon tri povijesne presude? Hoćemo li, napokon, postati i duhovno punoljetni? Hoće li se buduće Vlade paziti ministara s hipotekom? Hoće li se opet pojaviti neki karizmatični lider praćen poslušnicima, ili smo tu fazu prerasli? Hoće li i kada oporba ojačati, a vladajuća stranka procijeniti u koje vrijeme treba donositi kakve odluke? Hoće li recentni događaji unijeti nešto optimizma u hrvatsku svakidašnjicu? I, kako će se sve to odraziti na kulturu? Mogu li se doista pojaviti dnevne novine koje nisu “Ni za Karamarka niti za Milanovića?” Odgovore na ta i na druga pitanja čut ćemo od naših gostiju na tribini “VITA ACTIVA”.

Sudjeluju:
JADRANKA KOSOR
SLAVEN LETICA
NINO RASPUDIĆ
SAŠA RUNJIĆ


Moderira:
MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ

24.11.2012. u 11:00 h subota

GLAZBENO-EDUKACIJSKI KONCERT KVARTETA SEBASTIAN

Kvartet Sebastian

- profesor Anđelko Krpan, violina

- profesorica Korana Rucner, violina

- profesor Nebojša Floreani, viola

- profesor Zlatko Rucner, violončelo

Gudački kvartet Sebastian osnovan je 1982. godine kao Kvartet muzičke omladine

Zagreb. Od 1990. godine djeluje pod imenom Gudački kvartet Sebastian. Članovi

kvarteta usavršavali su se na tečajevima komorne glazbe u Grožnjanu (Hrvatska),

Rogaškoj Slatini (Slovenija), Pescu (Mađarska) i Saumuru (Francuska). Godine 1988.

kvartet postaje član međunarodne zaklade Yehudi Menuhin sa sjedištem u Parizu.

Osim čestih nastupa u Hrvatskoj, Gudački kvartet Sebastian koncertirao je u Sloveniji,

Francuskoj, Sjevernoj Koreji, Italiji, Austriji i Mađarskoj. Repertoar kvarteta obuhvaća

djela od klasike do suvremene glazbe s naglaskom na hrvatskom stvaralaštvu. Praizveli

su više djela suvremenih skladatelja, primjerice A. Klobučara, N. Firšta, A. Igreca,

D. Bukvića, S. Drakulić. Surađuju s istaknutim hrvatskim i svjetskim glazbenicima kao što

su Milan Turković, Paul Meyer, Pierluigi Camicia, Aleksandar Serdar. Od 2002. održavaju

svoj ciklus u maloj dvorani V. Lisinski u Zagrebu.

22.11.2012. u 19:00 h četvrtak

CIKLUS TRIBINA "U ŽENSKOM DRUŠTVU" - NASLOV TRIBINE "OBITELJSKO NASILJE"

Ova tema je najbolnija za žene koje su najčešće žrtve. Mnogima je nejasno što je obiteljsko nasilje i kako ga prepoznati. Kada se odluče oduprijeti, žene ne znaju kako pravilno postupiti i zakonski se zaštiti, a također je najveće iznenađenje kada nasilnici pozovu policiju. Obično to završava udaljavanjem žene i djece iz doma. Ono što ćemo pokušati na ovoj tribini saznati su konkretne informacije, kako se zaštiti? I na koji način pravilno postupiti s policijom, te kako s njima razgovarati? Koji je postupak policije na hitnim intervencijama? Mogu li se neki postupci svrstati u kršenja ljudskih prava?

Obiteljsko nasilje je skup ponašanja čiji je cilj uspostaviti moć i kontrolu nad drugim osobama upotrebom sile, zastrašivanjem i manipuliranjem. Uključuje tjelesno, psihičko, seksualno i ekonomsko nasilje.

SUDJELUJU:

Višnja Ljubičić

pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Dušan Miljuš

glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova

VODITELJICA:

Danijela Stanojević

12.11.2012. u 19:00 h ponedjeljak

PAUL TRYNKA, AUTOR BIOGRAFIJE: David Bowie “Starman” U PONEDJELJAK, 12. STUDENOG DOLAZI U ZAGREB

Paul Trynka, autor biografije: David Bowie “Starman” u ponedjeljak, 12. studenoga dolazi u Zagreb potpisati prve primjerke hrvatskog izdanja “Starmana”!

Paul Trynka objavio je nekoliko knjiga, uključujući i biografiju o Iggyju Popu, bio je urednik u magazinu MOJO i tada je naklada ovog slavnog magaina narasla s 46 000 na 108 000 primjeraka! Pisao je i za mnoge druge magazine poput Elle, Blueprint, The Wire. Uz novinarski posao, Trynka se okušao i kao gitarist te pjevač u post punk bandu, a reizdanje albuma izići se također u ponedjeljak! Paul živi u Londonu sa suprugom Lucy i sinom Curtisom.

Intervju s autorom možete pročitati na

http://www.tportal.hr/showtime/glazba/223412/Iznenadio-sam-se-kad-sam-shvatio-kakav-je-Bowie- apravo.html#.UJk3_mfN6So


A u petak i na www.muzika.hr !

U STARMANU je nagrađeni pisac Paul Trynka oslikao detaljni portret sjajnog Davida Bowieja. Od Bowiejevih ranih godina u poslijeratnom, bombama uništenom Brixtonu do dekadentnoga glamura Ziggyja Stardusta i kontraverznog ali vitalnog razdoblja u Berlinu, STARMAN nudi živopisan i uvjerljiv opis jednog izvanrednog života punog drame, razočaranja, pobjeda, tragedija i humora.

Napisan nakon stotina razgovora s Bowiejevim prijateljima, suparnicima, bivšim ljubavima i glazbenim kolegama, i uz prilog mnogih rijetko viđenih fotografija, STARMAN je iznimno pouzdana biografija koja otkriva mnoge detalje – ulazi u srž filozofije prema kojoj je Bowie stvarao svoju glazbu i sebe sama. Uz fascinantan opis transformacije od šarmantnog tinejdžera u genija, u STARMANU se prvi put raspliće priča Bowiejevih složenih odnosa s Marcom Bolanom, Iggyjem Popom i drugima te se otkriva njegova jedinstvena kombinacija bezobzirnosti i velikodušnosti koja baca novo svjetlo na njegove najpoznatije pjesme. STARMAN na više od 400 stranica slavi Bowiejevu genijalnost i služi kao pravodobni podsjetnik na to kako se stvara fenomenalna glazba.

Od utorka će knjiga biti u prodaji na Interliberu, a uskoro i na ostalim prodajnim mjestima.

Cijena: 149 kuna!

Dragi predstavnici medija,

predstavljanje knjige i prigodni domjenak za medije održat će se u Kulturno informativnom centru (KIC) , Preradovićeva 5, Zagreb, u ponedjeljak od 19:00 sati, nakon potpisivanja knjige u knjižari Ljevak. Na promociji će uz autora knjige biti Mirela Priselac - Remi, prevoditeljica knjige, Denis Leskovar, urednik izdanja, članovi grupe Boa koji su imali čast svirati prije zagrebačkog koncerta Bowieja 1990. godine na Maksimiru! Pozivnicu šaljemo uskoro, a predstavnike medija molim da potvrde dolazak i ukoliko žele intervju s autorom knjige kako bih mogla napraviti raspored i osigurati vam primjerak knjige za recenziju!

Powered by:

www.soundset.hr

i

www.tportal.hr

i

www.muzika.hr

13.11.2012. u 19:00 h utorak

SUVREMENA ANTROPOLOGIJA

Suvremena antropologija se sve više nalazi u situaciji sličnoj onoj u kojoj je Alisa kada zakorači s druge strane ogledala. Stvari kao da su na neki čudan način izmještene ili preokrenute, „poredak stvari“ (da se poslužimo Foucaultovim terminom) djeluje potpuno izokrenuto, i ako se stvari sagledavaju onako kako smo do sada navikli (u svjetlu „klasičnih edukativnih principa“, ili nečeg sličnog), stvari djeluju prilično anakrono. Proizvođenje znanja koje se može praktično primijeniti, nešto na što se dugo vremena gledalo sa dokonim prezirom, i sa intelektualne visine, postaje nešto na osnovu čega se određuju pravci razvoja znanosti u suvremenom svijetu. Ako suvremena antropologija želi uhvatiti korak sa tim svijetom, ona mora naći načina da se prilagodi. Na ovoj tribini bit će riječi o teorijama koje su utjecale na ovu spoznaju današnjih antropologinja i antropologa, bez obzira na akademske tradicije iz kojih dolaze.

Sudjeluju:

Dr. sc. Aleksandar Bošković

znanstveni savjetnik i voditelj Centra za politološka istraživanja i javno mnijenje Instituta društvenih znanosti u Beogradu

Dr. sc. Tomislav Pletenac

Filozofski fakultet u Zagrebu

Moderator:

Ognjen Strpić

Urednik knjige “Kratak uvod u antropologiju”

08.11.2012. u 19:00 h četvrtak

BICIKLOM DO ISTANBULA

Kako „solo“ putovati biciklom 1900 kilometara, proći sedam zemalja i doći do Istanbula bez probušene zračnice? Odgovore na ovo pitanje dati će nam Ivo Frangeš, jedini akter ovog neobičnog putovanja. Na predavanju će ispričati svoja iskustva, očekivanja i osjećaje koji su ga vodili do razmeđa Europe i Azije uz pomoć mnoštva zanimljivih fotografija.

Predavač:

Ivo Frangeš

«  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  ...  »
Moj KIC
facebook
Printeraj
KIC, Preradovićeva 5,
10000 Zagreb
tel: +385 1 4810 714
fax: +385 1 8895 346
e-mail: kic@kic.hr
www.kic.hr
povratak na vrh Copyright KIC 2009. All rights reserved.
 
  STO2 web studio