KIC
07.06.2020. tel. 01 / 4810 714 fax. 01 / 8895 346
 
Lux festival  
 
Početna O nama Vijesti
 
Tribine
Galerija forum
Foto galerija
Art kino
Knjige
Najam dvorane
Moj KIC
 
Prethodne tribine
15.03.2012. u 18:00 h četvrtak

ZAŠTO VOLIMO PSE, JEDEMO SVINJE I NOSIMO KRAVE: UVOD U KARNIZAM

Predstavljanje knjige dr. MELANIE JOY
Dugo iščekivana knjiga američke autorice dr. Melanie Joy Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave: Uvod u karnizam konačno je prevedena na hrvatski jezik!
Što nas navodi da jedne životinje volimo, a druge jedemo? Što utječe na izbore naše hrane i kako? Knjiga Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave otkriva nam društveno pravilo toliko duboko usađeno u naše kolektivno ponašanje da je ono postalo sustav koji se nameće kao imperativ u svim aspektima našeg odnosa prema hrani.
Ovo je inovativna knjiga koja govori o odlukama koje se tiču našega svakodnevnog ponašanja. Ne propustite otkriti što je karnizam, izraz s kojim se svi trebamo upoznati.
Melanie Joy je socijalna psihologinja i profesorica psihologije i sociologije na Sveučilištu Massachusetts u Bostonu. Ima doktorat iz socijalne psihologije na Saybrook Graduate School te magisterij iz didaktike na Harvard Graduate School of Education.
U suradnji s Prijateljima životinja

08.03.2012. u 19:00 h četvrtak

DUH JAPANA

Jezik nije prepreka prema čudesnoj ljepoti japanske kulture, nije to ni prostor, ni vrijeme. Možda je to jedan drugačiji način rasuđivanja i doživljavanja svijeta. Onaj sustav vrijednosti i filozofija života koji su se razvijali u Japanu tijekom njegove višetisućljetne povijesti. Porijeklo japanskog naroda ostalo je tajna iako kineski zapisi rasvjetljavaju ponešto o japanskoj kulturi u ranim vjekovima nove ere. Čovjek Dalekog istoka sebe je doživljavao dijelom jedinstvenog svijeta koji zajedno s ostalim živim bićima doprinosi održavanju harmonije u prirodi. Zato je jedan od bitnih ključeva za razumijevanje Dalekog istoka, posebno Japana, barem minimalno poznavanje odnosa ovog naroda prema prirodi.
Predavač:
MARTA MARIĆ
U organizaciji kulturne udruge NOVA AKROPOLA; cijena ulaznice 15 kn

06.03.2012. u 19:00 h utorak

LEGALITET I LEGITIMITET KAO PARADOKS POLITIKE

Teorija politike često se ne podudara s političkom "praksom" kad je riječ o legalitetu i legitimitetu kao načelima koja su usko povezana s povijesnim kontekstima i pravnom tradicijom.
Predavač:
JURE VUJIĆ, geopolitičar

28.02.2012. u 19:00 h utorak

KRŠĆANSKO - ANIMISTIČKI NARODI INDIJSKOG SJEVEROISTOKA (MEGHALAYA, TRIPURA, ASSAM)

Prevoditelj i putopisac DUŠKO ČAVIĆ boravio je kod naroda Khasi, Garo i Jaintia na indijskom sjeveroistoku, po porijeklu i jeziku vrlo različitima od ostatka Indije. Uz dozvolu lokalnih vlasti i preporuku Sveučilišta u Shillongu (savezna država Meghalaya) snimio je obilje etnološkog video materijala i slajdova o životu tih nekoć animističkih, a danas pretežno kršćanskih naroda.

Među rijetkim su društvima u svijetu kod kojih još uvijek postoji matrilinealna zajednica u kojoj žena ima važnu ulogu.

Bit će riječi i o današnjim sukobima i separatističkim pokretima u tom rijetko posjećivanom dijelu Indije.

23.02.2012. u 19:00 h četvrtak

MULTIMEDIJALNA AUTORSKOPRAVNA RADIONICA

Na radionici će se govoriti o umjetničkim, autorskopravnim i drugim aspektima odnosa autora, izvođača i poduzetnika u kulturi. Jedinstvenost ove stručne radionice je ne samo u tome što je prva ikad organizirana autorskopravna radionica koja prolazi kroz sva umjetnička područja, nego i po tome što to čini uz žive izvedbe, scenska predstavaljanja i prikazivanje djela ili isječaka djela vezanih uz temu koja ih povezuje, a to je VODA.
Stoga pozivamo sve one koji žele sudjelovati u ovoj stručnoj radionici, a posebice one koji imaju izvjesnih autorskopravnih iskustava koja bi mogla biti od koristi ostalim sudionicima, da čim prije potvrde svoje sudjelovanje e-mailom na adresu: kic@kic.hr.
One koji žele sudjelovati u ovoj radionici i s vlastitim djelima i umjetničkim izvedbamapozivamo da obavijest o tome, odnosno elektronski zapis samog djela (fotografije, odlomke iz pisanih ili filmskih djela i sl. na temu VODA) pošalju e-mail-om na: stribor@pegazus.hr.
Radujemo se novom susretu i razmjeni znanja i iskustava kroz ugodno druženje umjetnika u opuštenoj radnoj atmosferi uz obilje zanimljivih praktičnih primjera iz hrvatske i svjetske umjetničke i autorskopravne prakse.

Radionica je besplatna.

Voditelj: STRIBOR JURČIĆ, autorskopravni specijalist

22.02.2012. u 19:00 h srijeda

MAROKO - U ZAGRLJAJU ATLANTIKA, GORJA I PUSTINJE

(putopisno predavanje)
Maroko je tako blizu Europi, a toliko drukčiji u svojoj egzotici, zbog čega ga i obilaze brojni turisti. Vodimo Vas slikom i pričom do "Bisera juga", grada Marakeša u kome se najbolje vide svi kontrasti načina življenja u ovoj zemlji. Meknes je najmlađi, a drevni Fes, koji kao da je zaustavljen u vremenu, najstariji kraljevski grad na našem
putu. Bijeli Rabat zapljuskuju valovi oceana, a uz more je i prelijepa Casablanca, najveći i najljepši kraljevski grad.
Dobro došli!
Ulaz je slobodan.

Voditeljica: MIRA PAVLICA - STOJČEVIĆ

21.02.2012. u 19:00 h utorak

JOSIP BROZ TITO - SUD POVIJESTI!

Josip Broz Tito zadugo će biti jedna od najintrigantnijih osoba iz naše povijesti. O Titu u hrvatskoj javnosti postoje dva dijametralno suprotna suda, a u kratkom roku napravljena su i dva dugometražna dokumentarna filma koja također na različite načine tumače njegovu ulogu u povijesti.

Gosti: VLADIMIR GEIGER, Hrvatski institut za povijest i ZLATKO HASANBEGOVIĆ, Institut "Ivo Pilar"
Voditelj: IVICA BULJAN

16.02.2012. u 19:00 h četvrtak

IMATI HRVATSKU – PARADOKS JEDNOG OBEĆANJA

Ovo je djelo plod dugog i koncentriranog istraživanja hrvatskog društva o kojem Ivo Paić govori na doista misaon način. Njegova je slika Hrvatske realna po svojoj empirijskoj podlozi i nekonvencionalna po pojmovno-teoretskim i stilskim obilježjima. Ona je izazov filozofskom kritičkom mišljenju i poticaj pitanju: Što to znači imati – ili nemati – Hrvatsku.
Od izvrsnih objekcija o javnom mnijenju i sjajnih sintagmi o kapitalskom društvu i nacijama, razgrađuje se idejno-povijesno tijelo političko-socijalnog fenomena kao praksu ideologije obećanja da će Hrvatska biti onakva kakvu smo Mi (građani) željeli i očekivali.
Sudjeluju:
Prof. dr. sc. GORDANA BOSANAC
Prof. dr. sc. ESAD ĆIMIĆ, Filozofski fakultet u Zadru
Doc. dr. sc. MARIJAN KRIVAK, Filozofski fakultet u Osijeku
Prof. dr. sc. IVO PAIĆ, autor

Voditelj: GORAN BATINA, sociolog

09.02.2012. u 19:00 h četvrtak

MAGIJA DREVNE UMJETNOSTI

Predavanje uz projekciju

Kulture Istoka i Zapada, čak i iz različitih povijesnih perioda, imale su gotovo identičan stav o mjestu i vrijednosti umjetnosti u ljudskoj kulturi i pojedinačnom ljudskom životu.

To je posljedica tradicionalnog poimanja vidljivog svijeta kao odraza, sjene savršenog duhovnog svijeta. Ta savršenost i harmonični poredak duhovnog prepoznavala se kao Ljepota, a svrha umjetnosti određivala se kroz nastojanje da se kroz vidljive forme, boje zvukove i oblike dio tog duhovnog svijeta unese u svijet prolaznog i nesavršenog. Tako je umjetnost doživljavana kao svojevrsni „zlatni most“ koji omogućuje vezu između vidljivog i nevidljivog svijeta. Umjetnik je za tradiciju onaj koji arhetipove ljepote može prenijeti u naš svijet kroz glazbu, sliku, kip, građevinu kako bi svi u njima mogli sudjelovati.
Za pojedinca susret sa umjetnošću imao je svrhu omogućiti prepoznavanje i buđenje nutarnje ljepote duše i uzdizanje do svijeta arhetipova. Stoga je umjetnost bila jedan od važnih elemenata filozofskog formiranja u filozofskim školama antike.

U organizaciji kulturne udruge NOVA AKROPOLA; Cijena ulaznice 15 kuna

07.02.2012. u 19:00 h utorak

AKTUALNOST ARTHURA KOESTLERA

Antikonformistički književnik, filozof, pustolov, Arthur Koestler, autor knjige "Darkness at Noon ’ ne pripada nijednoj intelektualnoj klasifikaciji niti književnom i društveno-političkom kalupu. Njegova analiza totalitarnih sustava ostaje još uvijek aktualna.
Predavač: JURE VUJIĆ, politolog

«  ...  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  ...  »
Moj KIC
facebook
Printeraj
KIC, Preradovićeva 5,
10000 Zagreb
tel: +385 1 4810 714
fax: +385 1 8895 346
e-mail: kic@kic.hr
www.kic.hr
povratak na vrh Copyright KIC 2009. All rights reserved.
 
  STO2 web studio