KIC
21.01.2021. tel. 01 / 4810 714 fax. 01 / 8895 346
 
Lux festival  
 
Početna O nama Vijesti
 
Tribine
Galerija forum
Foto galerija
Art kino
Knjige
Najam dvorane
Moj KIC
 
Prethodne tribine
19.05.2014. u 19:00 h ponedjeljak

DANI INDIJE - Zemljom maharađa od Jaipura do Ranthamborea – Snježana Banović

Riječ je o prikazu putovanja po najvećoj indijskoj pokrajini Rajastan. O drevnim običajima i tradiciji, životu ljudi na selu, kulturnim i prirodnim ljepotama s naglaskom na nacionalni park prirode Ranthabore u kojem kraljevsko mjesto zauzima obožavana i zaštićena životinjska vrsta - bengalski tigar.

Vrijeme je izbora u Indiji te će se u uvodu izlaganja govoriti i o tom najvećem političkom događaju na svijetu, ali i o još nekim fenomenima u životu Indije koje za nas predstavljaju nepoznanicu i prečesto rezultiraju predrasudama o toj fascinantnoj zemlji, njezinoj iznimno bogatoj povijesti, tradiciji i kulturi.

O predavačici: Snježana Banović, redateljica, teatrologinja i aktivistica rođena je i živi u Zagrebu. Objavila je dvije teatrološke knjige: Država i njezino kazalište i Kazalište krize, obje o nacionalnom kazalištu u Hrvatskoj. Redovita je profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i velika zaljubljenica u Aziju, posebno u Indiju gdje je dosad boravila dva puta (2005. i 2014. godine

16.05.2014. u 11:15 h petak

SUBVERSIVE FORUM U KIC-u

ENERGETIKA U REGIJI U SVJETLU NOVIH REVOLUCIJA I DOGAĐANJA

Panel i radionica

ENERGETSKA ZADRUGA KAO OZBILJNA ALTERNATIVA DANAŠNJICE

Energetska samodostatnost i neovisnost ključ je današnje civilizacije, koja je premrežena globalnim kompanijama i interesima. Jedan od alternativnih pristupa za samodostatnost i energetsku neovisnost su energetske zadruge kao novi, stari oblik organiziranja.

Energetske zadruge su udruženja lokalnih aktera (pojedinaca građana, javnih ustanova, a najčešće lokalnih samouprava) koji zajedno razvijaju projekte obnovljivih izvora energije i razvijaju održivost energetskog sustava. Cilj takvih zadruga jest promovirati obnovljive izvore energije i održiv način života u vlasništvu lokalnih zajednica, te demokratski način odlučivanja o energetskim i drugim pitanjima. One razvijaju projekte obnovljivih izvora energije, koji su u većini slučajeva u potpunom ili djelomičnom vlasništvu zajednice koja živi na području gdje se projekt gradi. Zajednica se udružuje u investiciju, kojom će iskoristiti lokalno prisutni energetski potencijali.

Svrha zadruge zapravo je promicanje gospodarskih interesa svojih članova. Dok se u društvima kapitala maksimalizira rezultat poslovanja, u zadrugama se maksimalizira rezultat svakog pojedinog člana - zadrugara.

Sudjeluju:

Edo Jerkić (ZelenaEnergija.org), Ivan Sekereš (ZelenaEnergija.org),

Ante Krizmanić (Energetska zadruga Kapela), Robert Pašičko (UNDP)

Moderator:

Robert Pašičko

15.05.2014. u 11:14 h četvrtak

SUBVERSIVE FORUM U KIC-u

14.05.2014. u 11:17 h srijeda

SUBVERSIVE FORUM U KIC-u

PRVI PANEL od 11 – 13 h
FEMINIZAM I ODGOVORNOST

Na prvom panelu postavit će se pojam odgovornosti kao političke kategorije, kategorije za koju je parametre dala Hannah Arendt kao odgovor na stvarnost politika zla, o čemu je također govorila (Izvori totalitarizma). Pitanje je kako su te postavke razvijene u feminističkim i drugim političkim teorijama nakon Arendt, i ponajprije, koliko i na koji način su te teorijske postavke aktualne i političkim praksama (zla) danas?

Sudjeluju:
Daša Duhaček, Vlasta Jalušič, Nadežda Čačinovič
Moderatorica:
Rada Borić, Centar za ženske studije Zagreb

• DRUGI PANEL od 15 – 17 h
FEMINISTIČKI PRISTUP PRAVDI – AKTIVISTIČKI ODGOVORI

Na drugom panelu povest će se razgovor o feminističkim aktivističkim odgovorima na zločine nad ženama, ali i o angažmanu Vlaste Jalušič u organiziranju grupe samopomoći i ženskoga centra u Kigaliju, Ruanda, uz dokumentarni film Save yourself? The life of a development project in Rwanda (59’), te pripremi za organiziranje regionalnog Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju koji će predstaviti aktivistice iz Hrvatske.

Sudjeluju:
Vlasta Jalušič, Renata Čuk, Paula Zore
Moderatorica:
Rada Borić, Centar za ženske studije Zagreb

• Ovaj panel održat će se u sklopu forumskog dijela 7. Subversive Festivala u Kulturno informativnom centru (KIC)

09.05.2014. u 19:00 h petak

HRVATSKI EMIGRANTI / Miroslav Međimorec

javno čitanje – koncertno izvođenje drame

Dva nevoljna, hrvatska emigranta iz Jugoslavije, po povratku u slobodnu im domovinu Hrvatsku, u Hrvatskom državnom arhivu, prekapaju po svojim tužnim životima, konstruiranim od marljivih doistavljača UDB-e.
Ne mogu vjerovati da su njihovi prosječni životi gastarbeitera toliko zanimali moćnu i opasnu tajnu službu.

Stari kazališni vuk, Miroslav Međimorec, ovu je tragikomediju, dramu i komediju napisao baš onako kako treba. Točno, suvislo, napeto i zanimljivo.

Izvođači: Enes Kišević, Duško Valentić i Zdenko Jelčić – svi skupa 200 godina života, također, dobro znaju o čemu se radi

U suradnji s TEATROM ERATO

ULAZ JE SLOBODAN

29.04.2014. u 19:00 h utorak

ANATOMIJA DESTRUKCIJE - Politička ekonomija hrvatskog visokog školstva

23.04.2014. u 18:00 h srijeda

ZNANOST KAO KULTURA I DRUŠTVENA PRAKSA

promocija knjige

Doprinos sociologije znanja razumijevanju znanstvene spoznaje

Predstavljamo knjigu posvećenu razvoju i mogućnostima sociologije znanja kao specifične discipline koja istražuje društvenu uvjetovanost forme i sadržaja znanja i znanosti.

SUDJELUJU:
prof. dr. sc. Rade Kalanj
prof. dr. sc. Jasminka Lažnjak
prof. dr. sc. Davorka Matić (autorica)
voditelj: Goran Batina

17.04.2014. u 19:00 h četvrtak

Europski parlament: 50/50 – hoće li ove godine biti drugačije?

Tribina se održava u okviru ciklusa „U ženskom društvu“, a voditeljica je novinarka HTV-a i portala Vox feminae, Danijela Stanojević.

Europski parlament podržava rodnu ravnopravnost pa nas zanima koliko je podržavaju naše stranke i na koji način će žene u politici poduprijeti interese žena, te tako motivirati žensko biračko tijelo.

Prilažemo i tekst koji je povod javnoj tribini: http://www.voxfeminae.net/cunterview/politika-drustvo/item/2881-ep-50-50-hoce-li-ove-godine-biti-drugacije

Sudjeluju:
Andrea Feldman, ORAH
Karolina Leaković, SDP
Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Margareta Mađerić, HDZ
Jozo Radoš, HNS

Ulaz slobodan!

14.03.2014. u 19:00 h petak

MATOŠ - SAMAC USRED SVEMIRA / KIC kao Matošev dom

Povodom 100. obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša u petak 14. i subotu 15. ožujka 2014. u KIC-u će se održati prva manifestacija "MATOŠ - samac usred svemira."

Nitko prije Matoša nije učinio toliko da duh Francuske prostruji Hrvatskom. Sve do svog dolaska u Zagreb Matoš je razbarušeni talentirani boem. U Zagrebu se ubrzo probija u prvi red intelektualnih stvaralaca. Gotovo cijelo književno stvaranje od 1908. u Hrvatskoj stoji u znaku Matoša. Da nije bilo Matoša, hrvatska pisana riječ bila bi “cvijet što nema korijena”.

Matoš je majstor riječi. Smatrao je da su riječ i stil u književnosti sve. Za ljubav prema duhovitoj riječi sav je u kontrastu, u duhovitim obratima, u miješanju suprotnih misaonih elemenata.

Ideja je ove multimedijalne kompozicije povezati sve prostora KIC-a (kao i Medijateku Francuskog instituta) kratkim raznolikim događajima velikog intenziteta. Program je zamišljen kao duhovno putovanje AGM-a kroz prostore KIC-a i Gornjeg grada.

Birali smo umjetnike koji su se spremni ogledati u osebujnom duhu velikog Antuna Gustava Matoša. Događanje Matoš – samac usred svemira građeno je udjelom glumačkog umijeća, glazbe, pjeva, filma, likovne umjetnosti, polemičkih dijaloga…

RASPORED PROGRAMA

Petak, 14. 3. 2014.

19 sati

1. postaja: Zagreb – ni selo ni velegrad

Galerija Forum, Teslina 16

Uvodničarka Dubravka Oraić Tolić govori o Matoševu Zagrebu. A. G. Matoš preko glumca Mirana Kurspahića govori o svojoj fascinaciji Zagrebom kao i fragmente teksta Silom budala.

19:15 sati

2. postaja: Matoš u Mlecima

Knjižara Vuković&Runjić, Teslina 14

Nakon izgovorenog teksta Miran kao Matoš vodi publiku do knjižare Vuković&Runjić gdje nas dočekuje Milana Vuković Runjić sa svojom knjigom Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima. Odabrane ulomke čitat će glumica Olga Pakalović.

19:30 sati

3. postaja: Pariški Matoš

Medijateka Francuskog instituta, Preradovićeva 5

Glumci Rene Medvešek i Ivana Buljan Legati razgovaraju na hrvatskom i francuskom kroz Matoševe tekstove o Parizu.

19:45 sati

4. postaja: Moralna atmosfera

Knjižara i antikvarijat Jesenski i Turk, Preradovićeva 5

Prema četvrtoj postaji publiku vode Miran Kurspahić, Milana Vuković Runjić i Olga Pakalović; gdje zatječemo Vedrana Mlikotu koji čita Staru pjesmu Antuna Gustava Matoša.

20 sati

5. postaja: Pismo Antunu Gustavu Matošu

Kulturno informativni centar _ polukat, Preradovićeva 5

Vedran Mlikota, Olga Pakalović, Milana Vuković Runjić i Miran Kurspahić publiku vode do polukata KIC-a gdje nas dočekuje veliki matoševac Igor Mandić sa svojim Pismom Antunu Gustavu Matošu iz 2014. godine.

20: 20 sati

6. postaja: Olovne i teške snove snivaju

Kulturno informativni centar_ caffe bar KIC Klub, Preradovićeva 5

Svi zajedno vode publiku prema šestoj postaji – kafiću KIC Klub na kojoj su domaćini grupa Olovni ples i Sibila Petlevski.

21 sat

7. postaja: Naši dragi suvremenici

Kulturno informativni centar_ multimedijalna dvorana, Preradovićeva 5

Na sedmoj postaji, u dvorani KIC-a, uz uvodničara Zdravka Zimu, održat će se događanje Naši dragi suvremenici u kojem sudjeluju Goran Grgić, Boris Svrtan, mentor i studenti glume druge godine Akademije dramske umjetnosti – Iva Šimić, Filip Sertić, Andrej Kopčok, Ivan Čuić.

Subota, 15. 3. 2014.

Matoševo hodočašće

U 10 sati u gostionici Stari krovovi na Gornjem gradu – susret Matoša, umjetnika (Damir Šaban, Miran Kurspahić) i publike. Glumci vode publiku do Kožarićevog Matoša (10.30 sati), a nakon kraćeg zadržavanja spuštaju se do KIC-a (11 sati) gdje se glumcima u glazbeno-scenskom dijalogu pridružuju Ana Rucner i Andrijana Sesar.

27.02.2014. u 19:00 h četvrtak

(NE)SIGURAN ŽENSKI RAD? / Ususret 8. martu

(Ne)siguran ženski rad?
Ususret 8. martu, u četvrtak, 27. veljače u 19 sati u KIC-u će se održati tribina iz ciklusa "U ženskom društvu", na temu (ne)sigurnog ženskog rada.
Sudjeluju:
Jasna Petrović, SUH/SSSH, koordinatorica ženskih sindikalnih grupa;
Ivana Živković, Za rad spremne
Ena Knežević, CESI
Govorit će se o pravnim aspektima protiv novog Zakona o radu,o prekarnom radu žena, te o akcijama i kampanjama koje se spremaju.
Dođite i priključite se!

U četvrtak, 27. veljače u 19 sati u KIC-u će se održati tribina iz ciklusa "U ženskom društvu", na temu (ne)sigurnog ženskog rada.

Sudjeluju:

Jasna Petrović, SUH/SSSH, koordinatorica ženskih sindikalnih grupa;

Ivana Živković, Za rad spremne

Ena Knežević, CESI

Voditeljica tribine je Danijela Stanojević, novinarka.

Govorit će se o pravnim aspektima protiv novog Zakona o radu, o prekarnom radu žena, te o akcijama i kampanjama koje se spremaju.

Dođite i priključite se!

«  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  ...  »
Moj KIC
facebook
Printeraj
KIC, Preradovićeva 5,
10000 Zagreb
tel: +385 1 4810 714
fax: +385 1 8895 346
e-mail: kic@kic.hr
www.kic.hr
povratak na vrh Copyright KIC 2009. All rights reserved.
 
  STO2 web studio